Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Batterier Bildet viser at i et 4,5 V batteri er det tre galvaniske element. Elementene er koplet i serie og leverer 1,5 V hver.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Batterier Bildet viser at i et 4,5 V batteri er det tre galvaniske element. Elementene er koplet i serie og leverer 1,5 V hver."— Utskrift av presentasjonen:

1 Batterier Bildet viser at i et 4,5 V batteri er det tre galvaniske element. Elementene er koplet i serie og leverer 1,5 V hver.

2 Batterier er satt samen av flere galvaniske elementer. Elektrolytten er sugd opp i et porøst materiale slik at de galvaniske elementene er tørre. Batterier kalles også tørrelemeter.

3 Egenskapene til batteriene bestemmes av: Antall galvaniske elementer Valg av metaller til elektrodene Valg av elektrolytt Disse faktorene bestemmer også levetiden til batteriet.

4 Engangsbatterier Engangsbatterier kalles også primærbatterier. Engangsbatterier kan ikke lades opp igjen. Alkaliske engangsbatterier er den vanligste typen. Alkaliske batterier varer mer enn fire ganger så lenge som andre tilsvarende engangsbatterier. Knappcellebatterier brukes mye i små elektroniske apparater. De fleste av disse inneholder litium eller kvikksølv. Batterier med bly og kadmium skader miljøet.

5 Alkaliske batterier Figuren viser hvordan et alkalisk batteri et bygd opp. Den positive polen er av karbon (C) og den negative av sink (Zn). Elektrolytten er en blanding av manganoksid (MnO 2 ), sinkklorid (ZnCl 2 ) og kaliumhydroksid (KOH). Karbon (C) inngår ikke i redoksreaksjonene, men leder elektroner fra sink til manganoksidet. Sink blir oksidert, mangan blir redusert. Kaliumhydroksid er en sterk base som gir et basisk (alkalisk) miljø i elektrolytten. Det er dette som gjør at vi kaller batteriene alkaliske.

6 Sekundærbatterier Sekundærbatterier er oppladbare batterier. Redoksreaksjonene reverseres ved å bruke elektrisk energi. Kan lades 500 – 1000 ganger. Brukes i mobiltelefoner, håndverktøy, bilbatterier, elbiler…

7 Miljøhensyn Tidligere var det vanlig med kadmium i oppladbare batterier. Dette er miljøskadelig. Miljøskadelige batterier hører til kategori B ved sortering. Litiumbatterier er ikke miljøskadelige og hører til kategori A. Miljøskadelige batterier kan være merket med retursymbol og kjemisk symbol for det skadelige metallet. Retursymbol på miljøskadelige og miljøtilpassede batterier.

8 Noen hovedtyper av oppladbare batterier BatteritypeBruksområderSpenningMiljøklassifisering Metallhydrid- batterier (NiMH) Tåler dårlig kulde og varme. Brukes bl.a. i trådløse telefoner. 1,2 VNokså miljøvennlig Lang levetid Litiumionbatterier (Li + ) Har høy energi og brukes i bærbare apparater: mobiltelefoner, bærbare datamaskiner (laptopper), mp3 – spillere. 3,0 VNokså miljøvennlig Lang levetid Nikkel – kadmiumbatterier (Ni, Cd) Nødbelysning: de grønne utgangsskiltene, håndverktøy 1,2 VInneholder kadmium, som er svært giftig. Miljøskadelige. Kortere levetid enn litiumionbatteriene. BlybatterierStartbatterier i biler2,0 VMiljøskadelige Lang levetid


Laste ned ppt "Batterier Bildet viser at i et 4,5 V batteri er det tre galvaniske element. Elementene er koplet i serie og leverer 1,5 V hver."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google