Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FELTSKYTING. Hva er feltskyting? Skyting på forskjellige figurer istedenfor en rund blink.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FELTSKYTING. Hva er feltskyting? Skyting på forskjellige figurer istedenfor en rund blink."— Utskrift av presentasjonen:

1 FELTSKYTING

2 Hva er feltskyting? Skyting på forskjellige figurer istedenfor en rund blink.

3 Finfelt For klassene: ASP, R, ER, J, V65, V73 5 hold 6 skudd pr figur, totalt 30 skudd Ikke alltid innskyting (prøveskudd) Alle holdene er på 100 meter Ofte 2 min pr hold, kan gå ned til 1m 30s Kan også skytes dobbelthold, totalt 12 skudd Ferdigstilling

4 Grovfelt For klassene: 1, 2, 3, 4, 5, V55 5 hold 6 skudd pr hold, totalt 30 skudd Ikke alltid innskyting (prøveskudd) Hold fra 100m til 600m Stevner både med kjente og ukjente avstander Skytetid ofte mellom 45 sek til 75 sek Kan også skytes dobbelthold, totalt 12 skudd Ferdigstilling

5 Anvisning Først anvises antall treff, så antall innertreff rett etterpå. Ca. 5 figurer bak hovedanviser, kommer treffpunktmarkøren. Denne viser hvor hovedsamlingen i figuren sitter. 0 treff: vifte nede/skopuss 1 treff: Ned og til venstre 2 treff: Ned og til høyre 3 treff: opp og til venstre 4 treff: opp og til høyre 5 treff: opp i midten 6 treff: vifte høyt Dersom man har protester på sin anvisning, så må disse komme umiddelbart etter at din figur er anvist, dette pga at ofte blir figurene klistret rett etterpå. Dette blir også på de fleste feltstevner påpekt!

6 Forhold på feltskyting Godt vær

7 Forhold 2 Fine forhold.

8 Forhold 3 Vått

9 Vinterfelt

10 Vindavdrift Ute på feltskyting, så kan det ofte være vind, dette løser vi med en tommelfingerregel: Avstand til figuren X sekundmeter vind 2 F.eks: Du finner ut at figuren er på 300 meters avstand til figuren, og at det er 4 sekundmeter vind. Da tar du altså: 3x4 = 6 knepp. 2

11 Hvordan bære våpenet i felt Korrekt! Også rett, men pass på at ikke pipa peker mer ned enn dette!

12 Så, hva er felt? Figurer Kortere skytetider Ferdigstilling Sjeldent tak over hodet Vær og vindutsatt Mindre figurer enn vanlig blink, husk mindre hullkorn! IKKE STOPPERKORN/PLASTKORN!!!! (pga dårlig vær, ergo kan man fort få dugg på kornet, og ikke se noe!) Veldig vanskelig med flere stk pr børse.

13 Klær vinterfelt: Ullundertøy Tykk god genser Et par hansker Caps Ullsokker God bukse, type boblebukse, feltbukser etc. Gode sko, millitærsko, fjellsko, gode vintersko. Ekstra skifte Strikkete armer

14 Forberedelse Smørbrødliste: To stk baufilblad (et baufilblad og en vater) Et sett med umbrako-nøkler Mindre hullkorn: 2,8 – 3,4 Måleband En liten feltblink - rund En stor hvit blink En pendel Et lite skrujern Et mellom skrujern Korrekturlakk/Neglelakk Kronograf/hastighetsmåler Internett – www.feltskyting.nowww.feltskyting.no Markeringstusj Lamineringsmaskin Saks

15 Trinn 1: Vatre opp siktet Bruk baufilbladene (vateren) til å vatre opp forsiktet, slik at vi er sikker på at det er beint. Et skjevt forsikte, vil gi deg skjeve serier jo lengre ut man kommer i avstand (for grovfeltskytterne). Sett vateren foran diopteret, og baufilbladet i framsiktet. Se om det er en bein linje. Sjekk gjerne i godt lys, da det er lettere å se ujevnheter!

16 Trinn 2: Skyt inn på en liten rund figur Etter justering av forsikte, så vil børsa være «ute av lage». Derfor må man få skutt inn på en liten figur, slik at man vet hvor børsa går. Fest den lille runde figuren i midten på en stor hvit plakat/figur eller lignende (greit å bruke baksiden av ei 100m pappskive). Dette for at ofte så kan børsa være så pass ute av laget, at man vil ikke treffe den lille figuren, så det er et hjelpemiddel til å vite hvor man sitter.

17 Trinn 3: Kontrollere forsiktet Når man har skutt inn på den runde hvite blinken, skyt tre nye skudd på den lille runde blinken igjen, knepp 40 knepp opp, og skyt tre skudd til på samme blink. Dette for å se om siktet er riktig vatret opp. Dette ser man dersom man tar pendelen og henger den fra de tre høyeste skuddene, og ser om man har ei bein linje fra de tre øverste til de tre nederste skuddene.

18 Trinn 4: Nullstilling Sjekk nullstilling ved å skyte tre-skudds serier mot den lille runde blinken. Skyt til du er fornøyd! Avslutt med en 6 skuddserie, for å konstatere at du er der du vil være.

19 Trinn 5: Merk siktet (nullstillingen) Når man er 100 % sikker på at man er skikkelig innskutt så skrur man løs de ytre innstillingshjulene på siktene og stiller de slik at den røde prikken peker etter ønske. F.eks på høydejusteringsskruen har man prikken rett bak og sidejusteringskruen peker rett opp. Skru fast igjen

20 Trinn 6: Still merkene på diopteret På selve diopteret er det ei skive som viser hvor du er i høyden, og ei som viser hvor du er sideveis. Vi tar først for oss høydeskruen: Til venstre på diopteret er det to skruer, skru disse løs. Og på høyreside bak på diopteret er det en skrue, skru denne løs. Du kan nå justere høydeindikatoren. Sett denne skiva på 100m (eller der du har nullpunktet ditt!) Skru så fast de tre skruene igjen. Så tar vi for oss sideindikatoren: Oppå diopteret er det en sideindikator som viser hvor man er sideveis. Denne får man forandret på, ved å løsne på skruen foran på diopteret (mot forsiktet). Løsne denne, still sideindikatoren slik at merkene står ovenfor hverandre, og skru skruen fast igjen.

21 Trinn 7: Kronografer/hastighet For grovfeltskytterne Skyt 5 skudd mot kronografen/hastighetsmåleren, noter ned verdiene man får for hvert skudd. Beregn gjennomsnittshastigheten for de 3 skuddene med jevnest hastighet (denne hastigheten i m/s skal man bruke når man lager knepptabeller). Endrer man ammunisjonen så må man alltid kronografere. Og husk at hastigheten går ned etter hvert som løpet slites, så det er greit å kronografere før man starter feltskytesesongen.

22 Trinn 8: Sjekk mål på siktemidlene Mål avstanden fra hullkornet - til baksiktet ditt. Mål avstanden fra hullkornet- til sikteøye ditt. Noter ned disse. Dette for å lage en avstandstabell senere, som man bruker for å finne avstandene når det er ukjente hold.

23 Trinn 9: www.feltskyting.no Gå inn på www.feltskyting.nowww.feltskyting.no Fyll inn: Kuletype Hastighet Sikteavstand Hullavstand Nullstilling 100 m Etter det, forandre intervall til 10 meter. Grunnen til at jeg anbefaler skytterne å ha nullstilling på 100 meter er fordi man da bare har en vei å skru. Oppover. Dersom man har nullstilling på 200m eller 300m, så kan man bli nødt til å skru både opp og ned på stevner. Jo mindre å holde kontroll på, jo mindre kan gå galt, og bedre er det!

24 Trinn 10: Knepptabell Gå på Meter/Knepp. Skriv ut denne, denne er gull verdt for deg på feltskyting!!!

25 Trinn 11: Avstandstabell Gå deretter på Avstand. Og skriv ut denne, denne er gull verdt for deg på feltskyting!!!

26 Trinn 12: Merk tabellen Bruk markeringstusjene til å merke annen hver linje på knepp og avstandstabellen din, disse tabellene vil være enda lettere å lese når man har det travelt.

27 Trinn 13: Laminere tabellene Bruk lamineringsmaskinen til å laminere knepp og avstandstabellen din dette for å bevare disse i perfekt stand når man ligger ute under åpen himmel i dårlig vær. (Gjerne ha disse rygg mot rygg når du laminerer de, dette for å ha begge tabellene samlet). Dette er veldig praktisk, og genialt! Jeg har sett mange med våte papirlapper på felt, som blir revet i stykker når de blir våte. Med lamineringsmaskin, så unngår du dette, og du vil ha din like fin etter skytinga, uansett vær!

28 Trinn 14: Klipp til de laminerte tabellene Klipp til de laminerte tabellene, slik at du slipper å drasse rundt på et helt A4 ark når man skal på feltskyting. På denne siden, https://www.dfs.no/opplaring/fagstoff/feltskyting1/avstan dsberegning/, finner du tabeller i exel. Det er to alternativer. En der det står hvilken figur det er og hvilke mål de har. Men her står det ikke med uthevet skrift om man skal beregne avstanden i høyde eller bredde. Husk å legge inn hullkornstørrelse og sikteavstand i begge disse tabellene. https://www.dfs.no/opplaring/fagstoff/feltskyting1/avstan dsberegning/ Så er det en alternativ tabell der man beregner avstanden ved at man vet bredde/høyde på skiva. Er en rød linje øverst som angir hvor mange cm skiva er.

29 Hvordan bruke tabellen Avstand? (Har her tatt forbehold om at hullavstand er på 90 cm, hullkorn er på 3 mm, og at sikteavstand er på 96 cm). Helt til venstre på avstandstabellen står alle figurene, til høyre for disse står det to store bokstaver, det står en stor B og en stor H. Disse står for bredde og høyde. Under disse to bokstavene, er det ene uthevet med tjukk skrift, og det andre ikke. Dersom tallet under H er uthevet, skal man finne ut hvor mange ganger figuren går i siktet i høyden, og dersom B er uthevet, skal man se hvor mange ganger figuren går i siktet i bredden. F.eks på 1/3 figuren, som er den øverste på listen, der står det 50 på B, og 48 på H. Her skal man finne ut hvor mange ganger figuren går i bredden på siktet. Eksempel: Dersom man tar en C-25 figur, denne ser vi er tjukkest skrift på B med 25. Dersom vi får denne figuren to ganger i siktet når vi ligger og sikter på figuren, og blar vi oss bort til der det står 2 under «Antall ganger i siktet», og finner ut at denne står da på 160 meter. Prøv deg fram, se figurene i siktet, bedøm og prøv deg fram! Man lærer ingenting av å bare høre på andre! Lykke til!

30 Vedlikehold av børse Tørk av etter våte forhold Tørk av magasin Olje inn stokken Heng våte klær opp, ikke i en dunge på gulvet, eller trødd ned i en skytebag.


Laste ned ppt "FELTSKYTING. Hva er feltskyting? Skyting på forskjellige figurer istedenfor en rund blink."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google