Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU 2015 https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU 2015 https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-"— Utskrift av presentasjonen:

1 1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU 2015 https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og- ernering/spedbarnsernering-mat-og-drikke-det-forste- aret

2 2 Disposisjon 1)Amming 2) Endringer i ernæringsbehov i hh til alder 3) Overvekt

3 3 Læringsmål:

4 4 Morsmelk – karakteristika og fordeler Optimal sammensetnig av næringsstoffer; lavt protein (høyt lactalbumin og lactoglobulin), lavt nivå av kalk og fosfat, innholder lipase (spalter fett), høyt melkesukker, høyt nivå av flerumettede langkjedede fettsyrer Fremmer absorpsjon fra tarmen samt modning av tarmen lavt protein og høyt lactalb. gir surt miljø – rask ventrikkeltømning - fremmer god tarmflora - bedrer opptak av mineraler (Fe, Zn++) Fremmer immunsystemet - IgA, laktoferrin, lysozym og leukocytter

5 5 De små endringene …

6 6 Latent protective effects of breastfeeding on late childhood overweight and obesity: A nationwide prospective study Obesity Volume 22, Issue 6, pages 1527-1537, 17 MAR 2014 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20735/full#oby20735-fig-0001 Volume 22, Issue 6, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20735/full#oby20735-fig-0001

7 7 Morsmelk assosiert med redusert risiko for barnefedme 1) Ernæringsmengde 2) Hormoner (appetitt-regulerende) 3) Tarmflora / inflammasjon 4) Sosioøkonomisk «status»/adferd/miljø - ”feeding practice” - grad av responsiveness - opptrening av selvregulering

8 8 Developmental origins of obesity: Early feeding environments, infant growth, and the intestinal microbiome American Journal of Human Biology Volume 24, Issue 3, pages 350-360, 29 FEB 2012 DOI: 10.1002/ajhb.22254 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.22254/full#fig1 Volume 24, Issue 3, http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajhb.22254/full#fig1

9 9 Morsmelkens ulemper: Opprettholder icterus: hemmer glucoronyl transferase? hemmer binding av bilirubin til ligandin? spalter konj. bili i tarm og gir økt entrohapatisk sirkulasjon? Overføring av virus: HIV, CMV Overføring av legemidler og gifter – delvis oppkonsentrering (nikotin) Overføring av fettløselige tungmetaller og bl.a. incetcticider - hard slanking unngås under ammeperioden.

10 10 Daglig kaloriforbruk hos gutter 108kcal/kg – 60(40) 50% 20-25% 5-10% 5% 5-20%

11 11 Proteiner Alder (mndr)g/kg/d ø gn 0-12,7 1-22,0 2-31,5 3-41,4 4-61,2 6-121,1 >121,0 Anbefalt proteininntak (SREF 2001) Essensielle aminosyrer; tryptofan, lysin, histidin, leucin, isoleucin, fenylalanin, threonin, methionin, arginin, valin – større innhold i dyreprotein - 50% av proteiner anbefales fra dyr/fisk. + økt i pubertet!

12 12 Fett Spedbarn: 50% av energiinntaket fett fram til 6 mndr - energitett (9 kcal/g) – mindre volum - sikrer tilførsel av fettløselige vitaminer (A og D) - sikrer tilførsel av de essensielle fettsyrene linolen-syre (omega-3)- viktig for prod. av langkjedede flerumettede fettsyrer DHA og EPA – cellemembraner i hjerne og retina. linol-syre (omega-6) – hud og vekst - arakidonsyre Morsmelk/erstatning gir tilfredstillende fettintak. Når blandet kost innføres fra 4-6 mndr kan spes. omega-3 mengden bli for liten. 5 ml tran daglig sikrer megden omaga-3 og -6 samt EPA og DHA

13 13 Vitaminer og mineraler Fettløselige (K,A,E,D) - Dekkes via mm (hvis mor har adekvat kost!) og via tran (5 ml tran/400IU Vit D) -K gis v/fødsel Vannløselige (C,B) -C stort depot ved fødsel -B (folsyre)-tilskudd i 6 mndr til premature barn Calcium Jern NaCl

14 14 Oppsummering: 0 3 Vit D(tran) Vit C+Jern(Kjøtt/fiskGrøt + frukt) 4 uker6 mndr Protein % i kosten 1 år Kalorier/kg MM/morsmelkerstatning Salt CV Fett 50 – 30 % CV

15 15  3år: kostsammensetning = voksen  Økt volum ved økt behov (pubertet, sykdom) Protein 10-15% Fett maks 30% Karb. 55-60%

16 16 Årsaker til dårlig vektoppgang 1) For lite mat! Ekstrem gulping – gastroøsofageal reflux 2) Sykdom relatert til medfødte misdannelser; CNS, Hjerte, Nyre, Edokrine organer, lever/galle

17 17

18 18 Har dette barnet et ernæringsproblem??

19 19 T.Cole BMJ 2000 May 6;320(7244):1240-3 GutterJenter

20 20 Eks. behandlingsresultat: 9 år: 135 cm, 50 kg 11 år: 145cm, 50 kg 11 år: 145cm, 57,6 kg BMI SDS (z-score) = Observert – forventet verdi (50 prc) SD

21 21 Endre utvalg… Flytt inn i grafen Sett inn kalkulering Geografi: Blandet År Vekt-kategori: Overvekt og fedme Endre utvalg… Flytt inn i grafen Sett inn kalkulering Måltall: Prosent Endre utvalg… Flytt inn i grafen Sett inn kalkulering Forekomsten øker (mest sannsynlig) fortsatt for voksne, men usikkert for barn. Folkehelseinstituttet 2008 populasjonen: 3474 barn fra 127 skoler Deltagelse 90% Alder 8-9 år VOKSNE Trender i fedmeprevalens

22 22 BMC Public Health. 2014 Feb 13;14(1):160. Important periods of weight development in childhood: a population-based longitudinal study.Glavin K1, Roelants M, Strand BH, Júlíusson PB, Lie KK, Helseth S, Hovengen R.

23 23 ”Basiskosten” 4 m å ltider om dagen 5 om dagen (2 frukt + 3 gr ø nnsaker) (Kun é n porsjon middag) Vann som t ø rstedrikk Spise mindre fett og sukker

24 24 Mindre sukker… l brus = 25 sukkerbiter = 9125 sukkerbiter/ å r Dette tilsvarer ca 18 kg sukker/ å r

25 25 B å de brus, saft og lettbrus inneholder syre …

26 26 Velg smart! 1 sjokolademuffins 450 kcal/26 g fett 3 havreknekkebrød - 1 kokt egg og 1 tomat - 2 skiver fiskepudding 3 skiver rødbete - 2 skiver skinke Agurk- og purreskiver 1 pære og 1 kiwi 1 glass skummet melk 450 kcal/10 g fett

27 27 Snacks – ulike alternativer... 250 g potetgull: 1385 kcal 250 g peanøtter: 1410 kcal 250 g grønnsaker, dip av 1 dl Kesam og dippmixpulver: 130 kcal

28 28 ”Sunt kosthold” Generelle kostr å d etter norske anbefalinger –Mer frukt og gr ø nnsaker –Mindre fett og sukker –Fordelaktig for hele familien Ingen dietter eller kostlister (vanligvis) –Mindre porsjonsst ø rrelser –Fornuftige matvarevalg Kontroverser: Mettet / umettet fett? Exclusive breastfeeding 6 eller 4 mndr?


Laste ned ppt "1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU 2015 https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google