Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil

3 Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og usunt fett. VANN- 2, 5 liter pr.dag FORDI: Da får kroppen alle næringsstoffene i maten og en holder konsentrasjon og fysisk velvære oppe.

4 Kosemat & hverdagsmat

5 Harde fakta om mat som energi Mat og drikke tilfører kroppen livsviktige næringsstoffer Næringsstoffene transporteres der det er behov for det. Brytes ned og brukes til å bygge opp celler som kroppen trenger til vekst og vedlikehold Resten av energien brukes til bevegelse. Behovet for energi varierer med kjønn, alder, kroppsstørrelse og fysisk aktivitet.(se tab. side 19) Energigivende: Karbohydrater, fett og proteiner. De som ikke gir energi: vitaminer, mineraler og vann. Styrker cellene og setter i gang prosesser.(side 20)

6 Karbohydrater gir energi Karbohydrater finnes først og fremst i mat fra planterriket. Man deler gjerne inn karbohydratene i tre hovedgrupper etter hvor mange glukoseenheter som er lenket sammen. 1) Monosakkarider; druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose) som naturlig finnes i frukt, bær og honning. Disse kalles enkle sukkerarter = en glukoseenhet. Monosakkarider 2) Disakkarider; melkesukker (laktose) og rørsukker/farin (sukrose). To glukoseeneheter.Disakkarider; 3) Polysakkarider; cellulose og stivelse. Dette er karbohydrater som er sammensatt av mange glukoseenheter - opptill flere hundre.Polysakkarider; Kostfiber er bygd opp av enda flere glukoseenheter enn stivelse. Den kan ikke brytes ned i tynntarmen, men delvis etter tid i tykktarmen. Kostfiber gir derfor en langvarig metthetsfølelse, viktig for tennene og fordøyelsen.

7 Mat med karbohydrater

8 FETT Fett er bygd opp av glyserol og fettsyrer Fettstoffer, lipider, løser seg ikke i vann. 30-40 forskjellige fettsyrer De fleste kan kroppen lage selv. Resten må tilføres med mat

9 Det er ikke ett fett Fettsyrene kan igjen deles inn i tre grupper: Flerumettet-fisk, nøtter Enumettet- olivenolje Metta- meiriprodukter Transfett- industri- fremstilt, sannsyligvis fetende og farlig, ferdigmiddager/kjeks. Kolestrol, forbrennes ikke og gir ikke energi. Må ha litt, farlig med mye.

10 Hvorfor trenger vi fett Gir energi. Noen fettstoffer inneholder A og D vitaminer. Beskytter kroppens indre organer. Gir smak til maten.

11 Proteiner viktig i vekst og trening Finnes i mat fra både dyre- og planteriket Gir energi Bygger nye celler, erstatte brukte celler, danner hormoner og enzymer. Spesielt viktig for barn og unge. Proteiner finnes i egg, innmat, fisk, melk og ost, brød og kornvarer, grønnsaker, linser, bønner, kjøtt og kjøttvarer.

12 VITAMINER, mineraler & sporstoff Vitaminer: A, D, E, K, B, C Mineraler: Kalsium, fosfor Natrium, kalium Magnesium Sporstoffer: Jern, jod, fluor, selen, sink. Se side 24 og 25

13 Antioksidanter og vann, skjønnhetspleie Antioksidanter er ørsmå næringsstoffer som for eksempel: vitaminer, flavonoider og sporstoffer. Beskytter kroppen mot tidlig aldring og farlige sykdommer, som kreft. VANN Løser opp og transporterer nærings- stoffer. Regulerer kropps- temperaturen Fører bort avfallsstoffer.

14 Selvstudie 2. & 3.time Gjør matvett side 27 1-16 Velg 1 matprat oppgave side 27 Gå inn på datarommet, så på linksidene, jobb med Mat på data, se side 34. Lag deg en bevegelsedagbok etter mal. Les side 37-41, lag en plakat over sykdommer som er knyttet til livsstil og kosthold.

15 Det at vi må spise sunt har ikke noe med dette å gjøre


Laste ned ppt "Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google