Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

”La humla suse på Nøtteliten.”. Vi startet med å la barna fortelle hva de visste om humler…: Så filmen: I Hannes hage, der vi ser humla fly fra blomst.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "”La humla suse på Nøtteliten.”. Vi startet med å la barna fortelle hva de visste om humler…: Så filmen: I Hannes hage, der vi ser humla fly fra blomst."— Utskrift av presentasjonen:

1 ”La humla suse på Nøtteliten.”. Vi startet med å la barna fortelle hva de visste om humler…: Så filmen: I Hannes hage, der vi ser humla fly fra blomst til blomst.. Satte opp plakat med alle humlesortene i Norge. Dette fenget interessen til alle med det samme. Vi valgte ut lys og mørk jordhumle + tyvhumla. Disse vil vi lære litt mer om i tida som kommer. Vi skal lage vår egen humle, se etter humler, lage humlekasse, danse til humlemusikken” Humlas flukt”, lære om hvilke planter humla liker,.. 1/3 av verdens matproduksjon avhenger av pollinering, derfor er vi avhengige av humlene og andre insekter som frakter pollenkorn fra plante til plante. Humlebestanden har blitt mindre de siste årene. Av de 34 humlearter som finnes i Norge, er seks av dem utrydningstruet, ifølge Norsk Hageselskap. Som sagt er humlene er viktige for oss på mange forskjellige måter. Deres tjenester er høyt aktet av bøndene og mange andre, de er svært viktig for plantene, og den kulturelle verdien er stor. Generelt har humlene gjennom lang tids samspill med annet i naturen utviklet seg til viktige/uunnværlige brikker i mange økosystemer. Hvis humlene får reduserte bestander eller forsvinner, vil det få alvorlige konsekvenser også for en rekke arter utover planter (som for eksempel andre arter av insekter som snylter på humler eller spiser dem). Dette er altså noen svar på spørsmålet om hvorfor verden må ha humler. http://www.lahumlasuse.no/?page_id=27 Vi på Nøtteliten vil bidra på vår måte ved at barna får noe kunnskap om viktigheten ved å ta vare på humlene, lære navn på noen humler, hvordan ei humle ser ut og hva de gjør i og med naturen vår,

2 Vi går på humletur…og ser etter Dronninghumla som holder på å våkne etter vinterdvalen… Vi lette over alt, men så ingen humler….de sov nok enda, var konklusjonen…Vi avsluttet turen med å leke humler som sover og våkner til musikken ”Humlens flukt..”

3 Vi lager våre egne humler…av doruller, maling, silkepapair, øyne og piperensere..Humleutstilling i taket

4 Vi lærer om hvilke blomster humla liker best… Barna lærer sangen ”Hysj, kan du høre gresset gro…” Dette er noen av de mest kjente blomstene humla liker på vår og sommeren. Solsikke Selje Lavendel BlomkarseBær og frukttrær

5 Humletur nr 2: Vi fyller humlekassen med mose, saueull og hestehår og setter den ut på Saksvikkorsen Barna syns det var veldig spennende å sette ut humlekassen og vi er spente på om det kommer humler i den

6 « Bombus lucorum fløy på øyet mitt, så fløy den bort igjen!» (sitat jente 5år)

7 LYS JORDHUMLE Lys jordhumle eller liten jordhumle, ofte bare jordhumle (Bombus lucorum) er en vanlig humleart over det meste av landet. Om den ikke er vår vanligste humleart, så er den ganske sikkert vår best kjente humleart med sine gule og sorte bånd. Den er stor til middels stor og har kort tunge. Lys jordhumle er sort med to sitrongule bånd, et på brystet og et på bakkroppen. Bakkroppsspissen er hvit. Noen ganger er det første gule båndet redusert eller helt fraværende. Lys jordhumle bygger nesten alltid sine bol nede i jorda i et musebol nede i en musegang. Men vi kan finne bolet på andre steder også, men det helt typiske er nede i jorda, og derav navnet. Den er vanlig over hele landet

8 MØRK JORDHUMLE Mørk jordhumle også kalt stor jordhumle (Bombus terrestris) er én av flere arter av jordhumle. Dronningene er store. Den store jordhumla har kort tunge. Dette er den vanligste humlearten som blir brukt i veksthus og lignende for å pollinere veksthusplanter som tomat, paprika og jordbær. Stor Jordhumle har utvidet sitt utbredelsesområde de senere år og blitt en svært vanlig art mange steder i Norge.arter av jordhumle. Dronningene er store. Den store jordhumla har kort tunge. Dette er den vanligste humlearten som blir brukt i veksthus og lignende for å pollinere veksthusplanter som tomat, paprika og jordbær. Stor Jordhumle har utvidet sitt utbredelsesområde de senere år og blitt en svært vanlig art mange steder i Norge.

9 TYVHUMLE Hos tyvhumle, latin: Bombus wurfleini, er dronningene store og kraftige, mens arbeiderne er klart mye mindre. Tyvhumlen har svært kort tunge. Den korte tunga gjør at den biter hull i kronrørene eller andre blomsterdeler og «stjeler» nektaren ut bakvegen. Slike besøk bidrar sjelden til pollinering av blomstene og er derfor å anse som tjuveri fra plantas synspunkt; nektaren er jo «betaling» for utførte tjenester, dvs. pollenfrakt. Denne humlearten har fått sitt norske navn etter denne atferden, men det er også andre humlearter som bedriver slikt tjuveri – enten primært (lager hull) eller sekundært (benytter ekisterende hull).nektaren ut bakvegen. Slike besøk bidrar sjelden til pollinering av blomstene og er derfor å anse som tjuveri fra plantas synspunkt; nektaren er jo «betaling» for utførte tjenester, dvs. pollenfrakt. Denne humlearten har fått sitt norske navn etter denne atferden, men det er også andre humlearter som bedriver slikt tjuveri – enten primært (lager hull) eller sekundært (benytter ekisterende hull). Tyvhumla har sort pels og orangerød bakkroppsspiss. Det er en klar størrelsesforskjell på dronninger og arbeidere. På nært hold og under lupe ser man lett de kraftige kjevene..

10 Vi fant ei skadet humle som vi tok med inn i gangen for å se om vi kunne hjelpe den. Vi ga den sukkervann, men det så ikke ut til å hjelpe. Barna studerte den vel og lenge. Noen av barna gikk bort til humleplakaten vi har på veggen og de ble enige om at det ligner ei lys jordhumle.


Laste ned ppt "”La humla suse på Nøtteliten.”. Vi startet med å la barna fortelle hva de visste om humler…: Så filmen: I Hannes hage, der vi ser humla fly fra blomst."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google