Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8."— Utskrift av presentasjonen:

1 Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8

2 Syrer Hvilke syrer kjenner du til fra dagliglivet?

3 Egenskaper til sure løsninger Smaker surt. Sur løsning endrer fargen på noen væsker. Sur løsning + natron = karbondioksidgass Sur løsning + magnesium eller sink = hydrogengass

4 Syre Syrer En syre er et stoff som kan avgi H+-ioner, og når man skal avgjøre om noe er en syre eller base finnes det noen sentrale kjennetegn det er viktig å kjenne til. En syre... Smaker surt Har pH-verdier lavere enn 7 Nøytraliserer en base Leder strøm Reagerer med uedelt metall og danner hydrogengass Reagerer med karbonater og danner karbondioksidgass Sterke og svake syrer En syre blir regnet som sterk hvis nærmere 100 % av syrepartiklene har avgitt H+ til vannmolekyler, mens den regnes som svak hvis mindre enn 5 % av syrepartiklene har avgitt H+ til vannmolekyler.

5 Egenskaper til basiske løsninger Endrer fargen til noen væsker fra fiolett til grønn, Gjør at fingrene føles glatte. Smaker bittert.

6 Indikator En pH-indikator er et stoff som har en farge i en sur løsning, og en annen farge i en basisk løsning.

7 pH-skalaen pH-skalaen forteller oss hvor sure eller basiske løsningene er. Går fra 0 -14. En nøytral løsning har pH- verdien 7. Surt har lavere enn 7. Basisk har høyere enn 7.

8 Farer ved syrer og baser En syre kan etse. Saltsyre, svovelsyre, og salpetersyre. Syre i vann det går an – vann i syre er uhyre! Baser kan være skadelig, spesielt for øynene. Stoffet natronlut/natriumhydroksid reagerer med huden og det dannes et såpelignende stoff. Hinnen på øyet vil bli hvit og ugjennomsiktig.

9 Kjekt å vite om syrer Bakepulver inneholder et surt stoff og natron. Yoghurt lages av melk og melkesyrebakterier. Noen syrer kan brukes som konserveringsmiddel i mat. Sjampoer og dusjsåper er svakt sure. Den normale surheten i regnvann kommer av CO 2

10 Arbeidsoppgaver Gjør nøkkelspørsmål side 131, 133, 135 og 137. Gjør oppgave 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 og 11

11 Kongevann Kongevann, blanding av konsentrert saltsyre, HCl, og salpetersyre, HNO 3, i volumforholdet 3+1. Navnet kommer av at selv gull, metallenes konge, løser seg i en slik blanding. Kilde: https://snl.no/kongevann

12 E 330 og E296 E 330 er sitronsyre. Et vanlig tilsetningsstoff i mat. E 296 er eplesyre. formelen HO₂CCH₂CHOHCO₂H Er både et konserverings- og surhetsregulerende middel.


Laste ned ppt "Syrer og baser – fra mat til miljø Eureka, kapittel 8."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google