Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato

2 Disposisjon Hva er Nøkkelhullet? Målsetting Hvilke matvarer kan merkes? Kriterier i matvaregruppene Riktig bruk av merket Forbrukerundersøkelser Mer informasjon Oppsummering

3 Hva er Nøkkelhullet? Nordiske myndigheters frivillige merkeordning for sunnere matvarer Mindre fett, salt, sukker og mer fiber Sammenligner matvarer innenfor samme gruppe Finnes på ferdigpakkede matvarer og fersk fisk og skalldyr, frukt, grønnsaker og poteter Utløser krav til næringsdeklarasjon Forskrift med hjemmel i Matloven Har eksistert i Sverige siden 1989

4 Målsettingen med Nøkkelhullet Bidra til et sunnere kosthold i befolkningen Rask hjelp for forbrukere til å velge sunnere matvarer uavhengig av språk- og ernæringskunnskap Stimulere til produktutvikling Mulighet for økt samhandling og synergi mellom myndigheter, matvarebransje og forbrukerorganisasjoner

5 Hvilke matvarer kan merkes? Matvarer som er viktige i et sunt kosthold Krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper Kriteriene baseres på felles nordiske ernæringsanbefalinger I noen produktgrupper er det også krav til minimumsmengde fullkorn og/eller frukt og grønnsaker Kriteriene varierer ut fra relevans for matvaregruppene Ferdigpakkede matvarer og ubearbeidet fisk, skalldyr, frukt, grønnsaker og poteter

6 Råd for et sunnere kosthold Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. –Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt. –Se etter Nøkkelhullet når du handler. Det gjør det enklere å sette sammen et sunt, variert og godt kosthold. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

7 Kostholdsråd Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Spis grove kornprodukter hver dag. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin fremfor hard margarin og smør. Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags særlig i form av brus og godteri og vær varsom med salt. Velg vann som tørstedrikk. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

8 Hvilke matvaregrupper inngår? Meieriprodukter Margariner og oljer Kjøtt, fisk og produkter av disse Ferdigretter Frukt, bær, poteter, grønnsaker Brød- og andre kornvarer Vegetabilske produkter med samme bruksområde som meieriprodukter og kjøttprodukter

9 NæringsmiddelgruppeVilkår 1. Melk og yoghurt uten tilsatt smak- fett høyst 0,7 g/100 g 2. Yoghurt og syrnet melk med tilsatt smak - fett høyst 0,7 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 9 g/100 g 4. Produkter bestående av en blanding av melk og fløte (lettere produkter enn fløte, crème fraiche og rømme) - fett høyst 5 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,1 g /100 g 6. Ferskost og tilsvarende produkter med tilsatt smak, som kesam eller kremost - fett høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,35 g/100 g 8. Øvrige oster og tilsvarende produkter med tilsatt smak, som gulost eller blåskimmelost - fett høyst 17 g/100 g - natrium høyst 0,5 g/100 g Meieriprodukter

10 Vegetabilske produkter NæringsmiddelgruppeVilkår 3. Havre-, soya- eller risdrikker- fett høyst 1,5 g/100 g - mettede fettsyrer høyst 33 % av totalt fettinnhold - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,04 g/100 g 5. Syrnede og ikke syrnede vegetabilske produkter, vegetabilsk crème fraiche eller cuisine - fett høyst 5 g/100 g - mettede fettsyrer høyst 33 % av totalt fettinnhold - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,1 g/100 g 7. Ystet og modnet vegetabilsk pålegg hvor melkefettet er erstattet med vegetabilske oljer - fett høyst 17 g/100 g - mettede fettsyrer høyst 20 % av total fettinnhold - natrium høyst 0,5 g /100 g

11 Margariner og oljer NæringsmiddelgruppeVilkår 9. Mattfett og matfettblandinger og tilsvarende produkter med tilsatt smak, som lettmargariner - fett høyst 41 g/100 g - mettede fettsyrer høyst 33 % av totalt fettinnhold - natrium høyst 0,5 g/100 g 10. Matoljer og flytende margariner og matfettblandinger, som olivenolje og solsikkeolje - mettede fettsyrer høyst 20 % av totalt fettinnhold - natrium høyst 0,5 g/100 g

12 NæringsmiddelgruppeVilkår 11. Kjøtt (muskelvev) og lever som ikke er bearbeidet som rå filet eller karbonadedeig. - fett høyst 10 g/100 g 13 A. Produkter fremstilt av minst 50 % kjøtt (muskelvev) eller lever/blod som kjøttkaker, pølser, skinke eller leverpostei - fett høyst 10 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g Kjøtt og kjøttprodukter

13 Fisk og fiskeprodukter NæringsmiddelgruppeVilkår 12. Fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr, som ikke er bearbeidet. 13 B. Produkter fremstilt av minst 50 % fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr, som makrell i tomat, fiskeboller eller tunfisk i olje - fett høyst 10 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g

14 Ferdigretter NæringsmiddelgruppeVilkår 14. Ferdigretter (hovedmåltid) 400 – 750 kcal per porsjon Minst 25 g frukt/grønt per 100 g Basert på tallerkenmodell - høyst 30 E % fra fett. Dersom produktet inneholder fisk med mer enn 10 % fett, kan energiinnholdet fra fett være høyst 40 %, dog kan produktet høyst inneholde 10 g annet fett enn fiskefett per porsjon - renfremstilte sukkerarter høyst 3 g/100 g - natrium høyst 0,4 g/100 g 15. Piroger, pizzaer og andre paier enn dessertpaier Basert på cerealier (15 % fullkorn) Minst 250 kcal per porsjon minst 25 g frukt/grønt per 100 g - høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett - renfremstilte sukkerarter høyst 3 g/100 g - natrium høyst 0,5 g/100 g 16. Smørbrød, bagetter, wraps Basert på cerealier (25 % fullkorn) Minst 250 kcal per porsjon Minst 25 g frukt/grønt per 100 g - høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett - renfremstilte sukkerarter høyst 3 g/100 g - natrium høyst 0,4 g/100 g 17. Supper Minst 150 kcal per porsjon Minst 25 g frukt/grønt per 100 g - høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett - renfremstilte sukkerarter høyst 3 g/100 g - natrium høyst 0,4 g/100 g

15 Frukt, bær, grønnsaker, poteter NæringsmiddelgruppeVilkår 18. Frukt og bær som ikke er bearbeidet; de kan være renset, skivet, kjølt, dypfryst eller tint. 19. Poteter, rotfrukter, belgvekster og andre grønnsaker, som ikke er bearbeidet; de kan være tilsatt krydder, blansjert, tørket, kjølt, dypfryst, tint eller konservert i vann. Produktene kan være smaksatt med krydder. - renfremstilte sukkerarter høyst 1 g/100 g - natrium høyst 0,2 g/100 g

16 Brød og andre kornvarer NæringsmiddelgruppeVilkår 20. Brød og brødmikser som inneholder minst 25 % fullkorn - fett høyst 7 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,5 g/100 g - kostfiber minst 5 g/100 g 21. Knekkebrød og skonrok som inneholder minst 50 % fullkorn - fett høyst 6 g/100 g - sukkerarter totalt høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,5 g/100 g - kostfiber minst 6 g/100 g 22. Pasta (ikke fylt) som inneholder minst 50 % fullkorn - natrium høyst 0,04 g/100 g - kostfiber minst 6 g/100 g 23. Kornblandinger og frokostkorn som inneholder minst 50 % fullkorn - fett høyst 7 g/100 g - renfremstilte sukkerarter høyst 10 g/100 g - sukker totalt høyst 13 g/100 g - natrium høyst 0,5 g/100 g - kostfiber minst 6 g/100 g 24. Mel og gryn av cerealier 100 % fullkorn - kostfiber minst 6 g/100 g 25. Grøt og grøtpulver som inneholder minst 50 % fullkorn - fett høyst 5 g/100 g - sukkerarter total høyst 5 g/100 g - natrium høyst 0,2 g/100 g - kostfiber minst 6 g/100 g

17 Matvarer som ikke kan merkes Barnemat for barn opp til 3 år Alkoholholdig drikke, syltetøy, juice, sauser, salatdressinger, majones, tørrmelk, nøtter, egg, brunost og prim Godteri, sjokolade, is, pannekaker, kaker, snacks som potetgull og peanøtter Matvarer med kunstige søtstoffer Matvarer med for høyt innhold av industrielt fremstilte transfettsyrer

18 Bruk av merket Bruk av Nøkkelhullet er frivillig, men når Nøkkelhullet brukes, skal kravene i forskriften* følges Veileder som utdyper bestemmelser i forskriften Mattilsynet fører tilsyn Symbolet består av et hvitt nøkkelhull på enten grønn eller sort bunn. Symbolet skal etterfølges av et R-merke Et eget profilprogram om den grafiske utformingen av symbolet er utarbeidet * Forskrift 17. juni 2009 nr 665 om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet

19 Bruk i markedsføring* Hyllekantmerking kan brukes dersom matvaren er merket I reklameaviser ol. sammen med merkede matvarer Plakater og skilt i butikk - sammen med merkede matvarer - i fiskedisken og i frukt- og grønnsaksavdelingen Feil bruk av Nøkkelhullet kan skje på forskjellige måter, som for eksempel merking av matvarer som ikke tilfredsstiller kriteriene, feil grafisk utforming av merket eller feil plassering av merket * Vurderes også ifht villedningsaspektet i Merkeforskriften § 5

20 Forbrukere ønsker Nøkkelhullet 98 % har hørt om eller kjenner til Nøkkelhullet på matvarer. 8 av 10 vet at Nøkkelhullet står for et sunnere alternativ. 5 av 10 mener at Nøkkelhullet gjøre det lettere å velge sunn mat. 5 av 10 mener at myndighetene står bak merkeordningen. Kilde: Norstat, januar 2012 på oppdrag fra Helsedirektoratet

21 Mer informasjon www.nokkelhullsmerket.no Forbrukerinformasjon Forskrift og veileder Profilprogram Spørsmål og svar Materiell –Brosjyre, plakater –Undervisningsopplegg for grunnskolen –PowerPoint-presentasjon

22 Oppsummering Rask og enkel hjelp for forbrukere til å velge sunnere matvarer Uavhengig av språk- og ernæringskunnskap Omfatter matvarer som er viktige i et sunt kosthold Forbrukere ønsker å bruke Nøkkelhullet www.nokkelhullsmerket.no


Laste ned ppt "Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google