Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring."— Utskrift av presentasjonen:

1 AMAZONAS

2 Kart over Amazonas.

3 Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring som er større enn de neste åtte største elvene til sammen. Amazonas står alene for rundt en femtedel av den totale vannføringen fra alle verdens elver. Under flomtiden er deler av elva nærmere 200 kilometer bred. På grunn av sine enorme dimensjoner blir Amazonas noen ganger også kalt Elvehavet, eller Rio del Mar.

4 Her starter Amazonas.

5 Iquitos – den flytende landsbyen.

6 Elvebåter.

7 Ved Manaus.

8 Elvebåt

9 Elvetaxi

10 Ingen broer krysser over Amazonas' hovedløp. Dette skyldes ikke de store dimensjonene, for over mesteparten av dens lengde er Amazonas' bredde godt innenfor hva som er mulig å krysse med dagens teknologi innen brobygging. Imidlertid renner storparten av elva gjennom tropisk regnskog, hvor det er få veier og enda færre byer, så det har ikke vært behov for noen broer

11 Oversvømmelse i Amazonas.

12 Regnskyer over Amazonas.

13 Amazonas nær Manaus

14 Amazonas slynger seg gjennom landskapet.

15 Amazonasbekkenet er verdens største nedslagsfelt, og omfatter rundt 40 prosent av Sør- Amerika, eller et område på rundt 6 915 000 km², og strekker seg fra fra 5°N til 20°S. Elvas fjerneste kilder ligger i Andesfjellene, kun noen få titalls kilometer fra Stillehavet. Arealet som er dekt av vann i Amazonas og sideelvene mer enn tredobles i løpet av året. Vannmengden som Amazonas fører ut i Atlanterhavet er enormt, og kan i regntiden være opptil 300 000 m³/s. Amazonas står for en femtedel av alt ferskvann som renner ut i verdenshavene hvert år.

16 Amazonas skjærer seg gjennom landskapet.

17 Regnskyer over Amazonas.

18 Ikke alle Amazonas' sideelver er i flom samtidig. Mange starter flomtiden i november og kan fortsatt være i flom til i juni. Rio Negro begynner å stige i februar eller mars, og den begynner også å synke i juni. Madeira stiger og faller to måneder tidligere enn resten av Amazonas. Gjennomsnittsdybden av hovedelva i regntiden er rundt 40 meter, og den gjennomsnittlige bredden kan være opptil 40 km.

19 Regnskogen.

20 Piraja

21 Munningen av Amazonas,

22 Hovedelva, som er mellom to og ti kilometer bred, er seilbar for havgående fartøyer opp til Manaus, 1500 km fra munningen. Mindre fartøyer, på mellom 3000 og 9000 tonn og opptil 5,5 meter dypgang kan nå helt til Iquitos i Peru, 3600 km fra havet. Mindre elvebåter kan nå ytterligere 780 km lengre oppover elva, til fjellkløfta Pongo de Manseriche.


Laste ned ppt "AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google