Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertMads Berger Endret for 7 år siden
1
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien
2
Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak, aktivitetsnivået går ned og appetitten synker. Uansett hvilke faktorer som påvirker, er det grunnleggende behovet likt næringsrik mat og drikke. Tilpass ved behov.
3
Kostens bestanddeler og kostholdsråd
4
Proteiner - kroppens byggesteiner - reparerer Kilder: Kjøtt, fisk, egg, melk og melkeprodukter, belgvekster (bønner, linser, erter)
5
Fett - energirikt - smør, oljer, meieriprodukter
7
Karbohydrater - stivelse - kostfiber - sukker Kilder: Grove mel- og kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt og bær
8
Overordnet bilde, framfor detaljer Gjør det enklest mulig! Stol på din fagkunnskap
9
Påvirkningskraft! Produsenter av søtsaker og sjokolade bruker 375 mill på reklame Produsenter av kosttilskudd og lignende bruker 339 mill på reklame Reklameutgifter til kjøtt og fisk er på henholdsvis 43 og 45 mill
10
Enkle grep i hverdagen! Tallerkenmodellen Variasjon Tilskudd først ved påvist mangel
11
Tallerkenmodellen
12
Lag deg noen huskeregler - Grovt brød - Rent kjøtt/fisk - Frukt og grønt - Jevnlige måltider - Drikke
13
For eldre Fiberrik mat (+ væske) Vitamin D Kalsium
14
Observasjoner, vurderinger og tiltak
15
Vurderinger - KMI - Vekt - Kostregistrering
16
Tilrettelegging av måltidet Mat og måltider som aktivitet
17
Mat og måltider - aktivitet - et fellesskap - nok tid - ro og hygge - fristende mat
18
Et måltid kan være så mye mer enn bare mat - møteplass - sosial arena - trivsel og trygghet - avbrekk fra resten av hverdagen - bli sett og hørt - inkludering og fellesskap
19
Kulturelle og religiøse hensyn Respekt for andre religioner og kulturer Spør hvilke behov man har
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.