Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo."— Utskrift av presentasjonen:

1 Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo

2 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Agenda Ernæringsfakta ved MS Salt- NaCl De norske kostrådene Sunt og godt- kan det kombineres? Oppsummering

3 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Legekunstens far Din mat skal være din medisin, og din medisin skal være din mat Hippokrates (460-377 f.kr.)

4 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Ernæringsfakta ved MS Studier har vist at grad av inflammasjon i kroppen kan påvirke MS symptomer hos RR-MS og PP-MS Mat med høyt innhold av kalorier kan øke inflammasjon i kroppen Mat med mye salt, animalsk mettet fett, lite fiber, drikke med tilsatt sukker og lite fysisk aktivitet Nutrition Facts in Multiple Sclerosis. P. Riccio og R. Rossano. American Society for Neurochemistry, 2015.

5 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Ernæringsfakta ved MS Motsatt har det blitt vist at mat med lite kalorier og fysisk aktivitet kan redusere inflammasjon og ha en positiv effekt på tarmfloraen Frukt, bær, grønnsaker, bønner, prebiotika, fisk og magre kjøtt og meieriprodukter Nutrition Facts in Multiple Sclerosis. P. Riccio og R. Rossano. American Society for Neurochemistry, 2015.

6 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt Vi spiser for mye salt. Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er ca. 10 gram per dag Norske og internasjonale helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag eller lavere.

7 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og helserisiko Et høyt inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for høyt blodtrykk Hjerte- og karsykdommer Kreft i magesekk En gradvis reduksjon i saltinntaket på 10-30 % kan gi betydelige helsegevinster

8 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og MS på mus Mus med store mengder salt i kosten ble vist i å utvikle en mer aggressiv multippel sklerose lignende sykdom enn mus som forbrukte litt salt Høyt saltinntak hos mus stimulerer Th17-celler, som kan forverre autoimmune sykdommer Th17-celler er sentral i oppregulering av stoffer i immunsystemet som fremmer betennelse Kleinewietfeld M, Manzel A, Titze J et al. Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells. Nature, 2013

9 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt og MS I en nylig publisert studie fant forskerne ut at pasienter med MS med høyt saltinntak hadde signifikant høyere sykdomsaktivitet enn pasienter med lav inntak Egne anbefaling for inntak av salt for MS pasienter finnes ikke foreløpig Farez MF, Fiol MP, Gaitán MI et al. Sodium intake is associated with increased disease activity in multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 2015.

10 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt - Na Cl inntak Natrium har en rekke viktige funksjoner i kroppen Blant annet har det stor betydning for væskebalansen, nerver og muskler Voksne trenger 1,5 gram natrium (3-4 gram salt)/dag En teskje inneholder 7 gram salt

11 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Kilder til salt Industribearbeidede matvarer ca. 70-80 % Salt i matlagning og ved bordet ca. 10-15 % Rene råvarer ca. 10 % Matvaregruppene: kjøttprodukter og brødvarer

12 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt i drikkevann

13 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Saltinnhold i drikkevann Farris inneholder 1, 2 gram /liter Grans Taffel Naturell inneholder 1,3 gram/liter

14 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Saltinnhold i drikkevann Bris og Ramløsa inneholder cirka halvparten så mye natrium som Farris og taffel Pellegrino inneholder under en tiendedel av natriummengden som er i Farris

15 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Minst salt Olden, Isklar, Bonaqua, First Price vann med kullsyre og i sodastreamvannet hadde et saltinnhold tilnærmet null

16 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Næringsdeklarasjon Salt oppgis enten som salt eller natrium, i gram per 100 gram En god pekepinn på saltinnhold være hvor langt ut i listen saltet er oppgitt – jo tidligere saltet står oppgitt, jo mer salt er det i maten

17 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Slik leser du varedeklarasjonen: Høyt saltinnhold: > 1,25 gram salt per 100 g. vare Middels: 0, 25 - 1, 25 gram salt per 100 gram vare Lavt: < 0,25 gram salt per 100 gram vare Hvis saltinnholdet er oppgitt som Na (natrium) kan man gange med 2,5 for å finne saltinnholdet

18 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Hvilken matvarer bør vi velge? SALT: Meksikansk gryte med ris. 7,35 g salt per tilberedt porsjon MINDRE SALT: Orientalsk gryte 1,5 g salt per tilberedt porsjon

19 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Salt i julematen

20 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Smaken kan endres Ved gradvis å redusere saltinntaket kan du oppleve mindre behov for salt smak Smak har med vane å gjøre Hva vi synes smaker godt kan påvirkes og læres Opplevelse av smak: lukt, utseende og konsistens Alder, kjønn, tidligere erfaringer og forventninger påvirker smaksopplevelsen

21 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Grep for å redusere salt hjemme Bruk sitron, pepper, og ulike typer eddik, som hvitvins- eller kryddereddik og balsamico Smaksettes med friske urter eller urtekrydder som oregano, basilikum og persille. Løk, hvitløk, chili og grønnsaker som for eksempel paprika, tomat

22 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog De norske kostrådene Ha et variert kosthold med: -Grønnsaker, frukt og bær -Fullkornsprodukter -Magre kjøttprodukter -Magre meieriprodukter -Sunt fett -Fisk Begrensede mengder: -Bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt -Sukker -Salt

23 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Sunt og godt- en mulig kombinasjon ?

24 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Brødmåltidet Velg grovt brød/ knekkebrød med magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg Spis alltid litt grønnsaker ved siden av Drikk vann eller mager melk

25 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog 3 usunne eller 18 skiver sunne skiver

26 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Varm mat

27 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Spis mer fet fisk

28 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Begrense inntaket av sukker

29 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Begrens mat med fett og sukker

30 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Vann er den beste tørstedrikk Vann er best tørstedrikk

31 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Jippi, det er lørdag.

32 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Sett deg mål!

33 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Oppsummering Det er ingen spesiell diett som er anbefalt for pasienter med MS. Det anbefales at pasienter med MS har et forebyggende og helsefremmende kosthold som er anbefalt for resten av den friske befolkningen Det kan imidlertid se ut som at et kosthold tilsvarende de norske kostrådene er spesielt viktig å følge for pasienter med MS

34 Liv Irene Dalby Klinisk Ernæringsfysiolog Takk for oppmerksomheten!


Laste ned ppt "Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google