Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

 Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, 2015. Asle Toje.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: " Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, 2015. Asle Toje."— Utskrift av presentasjonen:

1  Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, 2015. Asle Toje

2  Den 2. industrielle revolusjon: globaliseringen av arbeidsmarkedet.  Europa utgjør sju prosent av verdens befolkning, tjuefem prosent av verdens verdiskapning og står for femti prosent av verdens velferds-utgifter.  Den moderne økonomien skaper underskudd på jobber som gir en trygg middelklasseinntekt.  Velferdsstaten blir vanskeligere å finansiere fordi et mobilt mindretall skaper mer av verdiene i samfunnet enn før.

3

4  Kuznets, Piketty og den omvendte U  Ulikhet er relasjonelt.  Hvem tjener på økt omfordeling? Ikke middelklassen.  Det positive synet på ulikhet: Den usynlige hånd  Hva med Robin Hood?  Mobilitet som problem – det nederlandske scenariet

5  UAOA: Trygd ikke lengre å regne som sikkerhetsnett eller midlertidig løsning, det er samfunnets største yrkesgruppe: 30 %.  Andelen av den totale inntekten i Norge som går til den rikeste prosenten, økte fra 1989 til 2010 fra 4,1 til 7,7 prosent  Innovasjon skulle erstatte industri  Unge gründere: 4,3 % av befolkningen i Tyskland, Italia og Frankrike; 7.6 % i USA og 14 % i Kina.  McKinsey: produktiviteten i Europa har falt år etter år siden 1990-tallet vis-a-vis USA.

6  Med framveksten av kunnskapsøkonomier har balansen mellom høyskolert og lavskolert arbeidskraft tippet i de høyskolertes favør.  Det norske regnestykket: 100.000 asylsøkere (UDIs prognose, 3 år. Inkl. familiegjenforeninger i et livsløpsperspektiv): 767 milliarder kroner.  Peter Cappelli: overutdannelse som problem  Den nye økonomiens to tapere: De lavutdannede og de halvgode  Gregory Clark: En ubehagelig forklaring på hvorfor rikdom er arvelig  Charles Murray: slutten på den protestantiske etikk


Laste ned ppt " Innlegg: Arbeids- og velferdsdirektoratet s nasjonale konferanse Penger til besvær, 2015. Asle Toje."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google