Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia."— Utskrift av presentasjonen:

1 Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia

2 Det høres kanskje ikke så gøy ut, men det er veldig, veldig lønnsomt!

3 Hva er det vi egentlig snakker om?

4 Datakriminalitet Ikke ensartet begrep kan være f eks datainnbrudd, datatyveri, sabotasje, ulovlig endring av data, avlytting/avlesing av kommunikasjon, skadevare, passordknekking, overgrepsmateriale, spredning av ulovlig materiale for å nevne noe

5 Trusselaktører Enkeltpersoner Grupperinger, noen statlig finansiert Organiserte kriminelle miljøer Aktivister Terrorister Begrenses ikke av landegrenser eller tradisjonelle fysiske forhold.

6 Trusselaktørens metoder Skadevare Sosiale manipulasjonsteknikker Kryptering Anonymiseringsteknikker Infiltrasjon

7 Tapte verdier som resultat datakrim Globalt: 300 – 800 Milliarder USD (Center for Strategic Studies, 2013) I Norge vil det tilsvare 12 milliarder kroner (2013)

8 Mørketallsundersøkelsen Store avvik mellom estimerte hendelser og anmeldelser Halvparten av bedriftene i undersøkelsen (store bedrifter) er utsatt for dataangrep, ikke kun 5% av de slik det er rapportert om. NSM rapporter om markante økninger i antall angrep mot norske bedrifter

9 Enkelt å gjøre noe med mye Stort sett er det klienter eller servere som «burde» vært oppdatert som blir utnyttet. 45% av infeksjoner skyldes at vi gjør en aktiv handling f eks klikker på linker Mnemonic sier offentlige og private har overdreven tro på egen datasikkerhet. Tallene viser noe helt annet.

10 Har ikke oversikt over verdier Konsekvenser av hendelser: 3 av 10 sier ingen konsekvenser 4 av 10 sier ingen indirekte kostnader 2 av 10 har rapportert direkte kostnader

11 Er det mulig? Blant de 2 av 10 som har rapport direkte kostnader svarer de at de har mindre enn 10 000 norske kroner i tap. Resten vet ikke om de har hatt tap eller har ikke estimert tapene.

12 Det høres kanskje ikke så gøy ut, men det er veldig, veldig lønnsomt! Lønnsomt på begge sider av bordet Nye forretningsmuligheter 93% av norske bedrifter har under 10 ansatte - de trenger råd og hjelp! Personvern – you ain’t heard nothing yet

13 Abelia Er glad for at Justisdepartementet bevilger fire millioner kroner til Center for Cyber and Information Security ved Høgskolen i Gjøvik. Abelia mener at Justisdepartementet bør allokere ytterligere forskningsmidler til åpen forskning på sivilsamfunnets sårbarhet og sikkerhet. Alt tyder på at politiet ikke i tilstrekkelig grad får datakriminalitet på sitt bord, og følgelig verken får opparbeidet nødvendig kompetanse eller tildelt tilstrekkelige ressurser til etterforskning.

14 Abelia Dersom Norge satser på forskning og innovasjon på dette området, legger vi også grunnlaget for å omsette kunnskapen til ettertraktede produkter og tjenester, og kan trekke veksler på et av våre konkurransefortrinn: At vi er til å stole på. Den som ranes på åpen gate, er smertelig klar over hva som skjer. Den som ranes for like store eller større verdier på nett, er det oftest ikke», Adm dir Håkon Haugli, Abelia.


Laste ned ppt "Commfides 27. mai 2015 Christine Korme, Direktør digitalisering og fornying, Abelia."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google