Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

DYSFUNKSJONELLE FAMILIER SIN FUNKSJONALITET CONNIE LIV STRAUME, RUSDAGEN 2016 « MULIGHETENS VINDU»

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "DYSFUNKSJONELLE FAMILIER SIN FUNKSJONALITET CONNIE LIV STRAUME, RUSDAGEN 2016 « MULIGHETENS VINDU»"— Utskrift av presentasjonen:

1 DYSFUNKSJONELLE FAMILIER SIN FUNKSJONALITET CONNIE LIV STRAUME, RUSDAGEN 2016 « MULIGHETENS VINDU»

2 GENERASJONER DYSFUNKSJONELLE FAMILIER SNAKKER IKKE OM PROBLEMENE SINE, OG SLIK TREKKES USYNLIGE BÅND VIDERE I GENERASJONER……

3 INTRODUKSJON Hei! Jeg heter Connie Liv Straume, er 50 år og bor på Stord. Jeg er brukeraktivist i Mental Helse Stord, Brukerrådsleder v Helse Fonna Stord DPS, med i råd og utvalg i Helse Fonna/Helse Vest, Erfaringskonsulent på videreutdanningene på HSH, Fagartikkel i Tidsskrift psykisk Helsearbeid, «Tiltak Drukner», no 2, 2014, deltar med foredrag på konferanser i inn og utlandet, «Lev et liv» – sist i denne presentasjonen, underviser gjerne på din arbeidsplass, kontakt emuartsconnie@gmail.com, Con9liv.comemuartsconnie@gmail.com

4 KORT OM MEG Født på KK i Stavanger, 1965, eldst av 3 søsken. Mor kanadiske, far norsk. Engelsk – flytende. Vokst opp på Austrått, Gardemoen, Heidemuhle og Wiesbaden (4 år) - Tyskland, Bergen, Canada. Velfungerende familie: Min far hadde god jobb i et stort norsk firma, aktiv. Vi flyttet mye grunnet jobb, - prosjektarbeid i Tyskland. Med egen familie fortsatte jeg å flytte - moderne nomade -, fortvilet, hvile løst, videre. Bodd i 30 boliger. Som 7 åring var jeg «nøkkelbarn» med ‘hjemmeværende mor ‘som ikke var hjemme. Hun deltok aktivt i veldedige organisasjoner. Stadig på farten. * Far jobbet 24/7 opptatt, mange sosiale aktiviteter, stadig på farten, lite tilstede - utenom tippekampen – den måtte nytes med alkohol og ro.

5 GENERASJONER La oss slå fast med en gang: Barn som lever med psykisk syke /rusavhengig mor eller far blir berørt av familiesituasjonen de lever i!!! De trenger tidlig HJELP! - Kjennetegn kan være: Konfliktsky, lav selvfølelse, likegyldighet, verdighet – ‘jeg er ikke så viktig!’. Barna - «Super-Eksperter» til å bortforklare, snakke seg ut av enhver tilværelse som berører familiesituasjonen. De er IKKE lette å oppdage, - bryter ofte ikke normene. TABU i 2016; å snakke om å bo med mor/ far som har psykisk lidelse /rusavhengig - Vi MÅ TØRRE å snakke om det som er Sårbart!! Mine barn på 19 og 22 bruker sine erfaringer med » å bo med en Bipolar mor » i sine studiekrav. De har begynt å reflektere!! Min eldste datter «Trodde det var min skyld at du ble syk »

6 HØSTEN 2005 – MØTET MED VEGGEN I år 2000 ble jeg skilt. Barna var da 2 og 6 år. Etter skilsmissen ‘raknet’ det noe i meg. Det trygge og sikre forsvant. Det nye var ukjent og uforutsigbart,- redd og usikker. Livet gikk videre - omfattende kneoperasjon, lenger sykemelding, frisk igjen og flyttet til Tysnes. Drev eget firma innen renhold i 2 år, åpen or nye utfordringer, høyt tempo var jeg vant til. Høsten 2005 kom jeg inn på Sykepleien på HSH Stord. Vi flyttet fra Tysnes til Stord. Mye nytt å sette seg inn i som voksen student, alenemor for 2 barn på 9 og 12 år. 9-åring veldig fornøyd m ny skole, 12 – åring misfornøyd med ny skole - hun flytter til faren i Bergen. Samtidig flytter min egen mor til Canada i 3 år, som med-avhengig i årtier trengte hun rett og slett en pause. Tegn på depresjon: kommunikasjonsproblem i studiegruppen, ukonsentrert, forvirret, trakk meg vekk fra studiemiljøet, isolerte meg i studentbolig, kjente ikke meg selv igjen, fortvilet, Hamna Kontaktsenter dagsenter i Stord Kommune, trå til side, vekst, nytt skole forsøk, bedringsprosesser.

7 ROP OM HJELP – UKJENTE KODER Etter år 2006 gjentatt tilbakevendende depresjoner - Berg og Dalbane. Gjentatt - og gjentatt rop om hjelp til psykisk helse i kommunen og DPS, uten at noen ville gå inn i sårbarheten min, uten at noen vil se ressursene eller interessene mine. Ved gjentatte forsøk på å forklare psykisk uhelse til NAV Arbeid i forbindelse med arbeidsrettet tiltak såkalt ‘avklart’ blir jeg ikke forstått å ha et problem fordi jeg har...» Så flott CV- du vil snart komme i jobb!» Påpekt av NAV flere ganger og ingen saksbehandlere ville’ høre ‘noe annet. Gamle myter må avlives: Finnes det noen spesielle Kles – Utdannelses- koder i NAV systemet jeg ikke kjenner til? Må jeg ha lav utdannelse, se ustelt ut, være supertrist, lav inntekt, falle ut av skolen for å kvalifisere meg til en som sliter psykisk?? Absolutt ALLE kan slite psykisk!!!

8 APPELL TIL PSYKISKE HELSEARBEIDERE OG HJELPERE Ordet Respekt betyr «se tilbake» eller «se om igjen», tenk på dette litt. Bli NYSGJERRIG, UNDRE deg MER på den andre du snakker med. Husk Blanke ark. Vær klar over MAKTUBALANSEN din i dialogen, dine ord bør velges med omhu. Du har stor makt når du bestemmer om jeg får pengene overført i dag, - kan gå på kurs - eller får den tilretteleggingen jeg trenger/har krav på. Bruk et lett og folkelig Språk. Reduser Forkortelser, Fagspråk og Herske teknikker: styring av samtalen.

9 BRUKERMEDVIRKNING Brukermedvirkning virker bare når brukere/pårørende får delta på Like Premisser som andre deltakere i gruppen. Ta oss med i planlegging, gjennomføring og evaluering = reelt samarbeid. Hvis brukermedvirkning bare skal ‘høres’ ved f eks høringsuttalelser, er det faktisk å behandle oss som ‘gissel’, dvs uten innflytelse. ‘ Engasjer en bruker/pårørende som medforsker i ditt forskningsprosjektet. Vi beriker forskningsfeltet. Det er gjennom Respekt til den Andre at vi oppnår de Gode Resultatene.

10 RECOVERY PROSESS – UTDANNELSE, RESSURSER Første møte med høyere utdannelse var gjentatte nederlag ved 3x Stryk. Da har jeg heller Ingenting å tape på å prøve igjen! Aldri gi opp!! Engelsk Grunnfag – endelig bestått, seier etter 20 år og 4 forsøk!! Bachelor med fordypning Samfunnsfag, 2011. Bragd!!! For meg var Bacheloren et Mulighetens Vindu, den viste at jeg KAN! Jeg jobber daglig med et verdi-g-hets kompleks. Hvor mye er jeg verdt å lykkes ?

11 EGEN HJELP – TØRRE Å KJENNE PÅ SÅRBARHETEN Høsten 2013: Etter gjentatte fortvilede depresjoner tok jeg selv grep: Grep fatt i og Kjente godt og lenge på den såre smerten. Jeg valgte å stå i det. Tål at du er sårbar – det er helt normalt! Sårbarheten min avdekket: Med-avhengighet/ BAR. Nå i voksen alder er det i ferd med å gå opp for meg hvilke konsekvenser mine overlevelsesstrategier har resultert i – å klare å holde en hel familie skult for omverdenen har krevd at jeg alltid har opprettholdt mye energi, enormt med kraft, kreativitet, kontroll, våkenhet, overblikk og ikke kunnet miste kontroll. Ny forståelse av det jeg hadde holdt hemmelig og begravet. Noe som bare jeg visste om, traumeutsatt av klassekamerater, bortforklart etter beste 11-årings forsvarsevne og stuet langt under teppet, med håp om at det aldri skulle bli oppdaget igjen. For meg ble det etter denne erkjennelsen lettere å forstå min bunnløse fortvilelse når jeg ikke ha fått rett hjelp i helsesystemene i årevis. Når jeg har sittet med en knugende angst for ustabile økonomiske utfordringer som alenemor. Når jeg ikke er blitt «sett», «hørt» eller forstått. Nå kan jeg såvidt begynne å forstå hvor denne avmaktsfølelsen, likegyldighet, behov for overkontroll, behov for å være til for andre og verdi lik null følelsene kommer fra. Mulighetens vindu for meg er: kunnskap er makt. Sårbarhet kan skape grobunn for vekst.

12 ÅPENT OG FLEKSIBELT SAMFUNN Generasjoner sine usynlige bånd trenger ikke å fortsette overføring av usynlige bånd om vi Tørr å bli et mer åpent og flexibelt samfunn med muligheter for alle, slik som Statsminister, Erna Solberg, sa i nyttårstalen sin 2016. Takk for meg, Connie Liv Straume, emuartsconnie@gmai.com

13 VELG ET LIV Høsten 2015 hadde jeg et innlegg,Velg et liv, som forteller hvordan det er for meg å leve med bipolar lidelse, i Haugesunds Avis 01.10.2015. Velg et liv Psykisk lidelse Velg et liv som Bipolar. En ni til åtte jobb, hvor jeg jager hvileløst etter en jobb eller aktivitet for å få tiden til å gå. Velg et liv i kaos: dårlig selvfølelse, skam og selvmordstanker. Velg et liv med tankekjør, rastløshet og angst. Velg et liv med avstand til familie og nære relasjoner. Velg et liv med grenseløse valg av fritidsliv, venner og partnere. Velg et liv som konfliktsky. Velg et liv hvor sinne går innover - depressive tanker. Velg et liv hvor det å kjøpe seg et klesplagg er vanskelig fordi da må jeg jo velge. Velg et liv med stadige flytte ønsker for å finne et bedre sted. Velg et liv i stadig flukt fra meg selv. Velg et liv med et veltalende ytre men med destruktive tanker i det indre. Velg et liv hvor ingen forstår meg. Velg et liv i et velholdt hjem: varmekabler i alle gulv, oljeovn, møblert leilighet, internett og tv, komfyr og mat i kjøleskapet, men der ingen kjærlighet til meg selv bor. Velg et liv hvor ingen tror jeg er syk fordi jeg ikke «ser» syk ut. Velg et liv hvor min sykdom er ‘usynlig’. Velg et liv med mistillit til mange. Velg et liv som andre anser som «travel», « i farten» - og «vellykket». Velg et liv som snill, sosial, lett påvirkelig og overkjørbar. Velg et liv uten ytre sinne og synlig sårbarhet. Velg et liv med medisiner som øker energinivået til enda nye høyder. Velg et liv med lite søvn. Velg et liv med over 30 flyttinger. Velg et liv som tilpasningsdyktig men fylt med fortvilelse og vemod. Velg et liv med høy utdannelse, men ingen jobb. Velg et liv med vilje og pågangsmot. Velg et liv med alminnelig helårs jakke, reine kler, et ryddig hjem. Velg et liv som velartikulert, åpen, imøtekommende med et smil. Velg et liv med så mange forsvarsmekanismer «skall» at jeg har mistet oversikten. Velg et liv hvor jeg roper om hjelp, - men ikke blir «forstått»,» sett» eller «hørt». Velg et liv hvor jeg tar på meg en «rolle». Velg et liv der jeg ikke fremstår som sårbar, lei meg eller sliten. Velg et liv hvor denne rollen står på automatikk idet jeg trer over dørstokken min og går ut i hverdagen. Velg et liv med få venner. Velg et liv hvor jeg er synlig aktiv i lokal samfunnet som bruker representant, i frivillige organisasjoner, foreleser i brukermedvirkning – men allikevel forblir uvirksom. Velg et liv som «suser forbi». Velg et liv i ensomhet, rastløshet, - og lav selvfølelse. Velg et liv hvor jeg alltid hjelper andre. Velg et liv hvor jeg er selvutslettende. Velg et liv med flere legebesøk, langt over gjennomsnittet. Velg et liv med flere somatiske operasjoner. Velg et liv med daglig smerte i sjela. Velg et liv som selvstendig alenemor i 16 år. Velg et liv hvor det «å be om hjelp» er det vanskeligste i verden. Velg et liv hvor jeg ikke klarer å be om hjelp til å lappe dekket på sykkelen til min datter. Velg et liv hvor jeg streber med å føle at jeg strekker til som mor. Velg et liv med alvorlig livslang lidelse. Velg et liv med medisiner som styrer dagen og kvelden min. Velg et liv med stigma fra kjente og ukjente. Velg et liv der hjelpeapparatet ikke tror du har interesser, resurser eller mål. Velg et liv som pårørende, med egen psykisk lidelse - og er BAR. Velg et liv hvor jeg merker at sårbarheten legger et slør over livet mitt. Velg et liv som brukeraktivist på en «liten» øy på Vestlandet med fremdeles mange fordommer for psykiske lidelser. Velg et liv hvor jeg setter brukermedvirkning på dagsorden i dette lokale samfunnet – det har sin pris. Velg et liv som rusfri med meningers mot. Velg et liv med lite oppfølging. Velg et liv som en Berg – og Dalbane: jeg trekkes oppover lenge - svever luftig en stund, før jeg plutselig faller, langt ned. Velg et liv hvor jeg er ensom og misforstått. Lev et liv med bipolare utfordringer, den som vil prøve. Dette svingende livet representerer for meg, et liv uten trygghet og manglende forutsigbarhet. Velg et liv hvor du «ser» meg - og ikke min diagnose. Du må bære mitt håp nå. Hilsen Connie Liv Straume, Stord Takk for meg! Hilsen Connie Liv Straume, Stord Kontakt meg på emuartsconnie@gmail.com


Laste ned ppt "DYSFUNKSJONELLE FAMILIER SIN FUNKSJONALITET CONNIE LIV STRAUME, RUSDAGEN 2016 « MULIGHETENS VINDU»"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google