Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
PublisertUnn Birkeland Endret for 8 år siden
1
Markedstrender Frie radikaler Oksidativt stress Antioksidanter Kosttilskudd 1
2
Eksterne faktorer kan ha negativ innflytelse på helsen…
og det er ikke alltid vi kan kontrollere dem. Det kan være forurensning av luft, vann,...
3
Eksempel: Rundt 90 %* av innbyggerne i EU utsettes for luftforurensning fra industri, biler etc. på nivåer som regnes for å være skadelige av Verdens Helseorganisasjon (WHO). * 3
4
Sammenheng mellom utsatthet for frie radikaler
og oksidativt stress 4
5
Oksidativt stress Hvordan oppstår det?
6
I kroppen finnes det frie radikaler
Skapes i kroppen gjennom spesifikke metabolske reaksjoner Skapes av miljøfaktorer: 2. Enhet Frie radikaler er molekyler som blir ustabile etter å ha mistet et elektron. For å gjenvinne stabiliteten reagerer molekylet raskt med andre forbindelser og prøver å fange det nødvendige elektronet. Molekylet som angripes mister et elektron, blir selv en fri radikal og tar dermed et elektron fra et nabomolekyl, noe som starter en kjedereaksjon. 6
7
STRESS FRA FRIE RADIKALER
Denne kjedereaksjonen er også kjent som oksidativt stress - oksidering av vev - noe som stresser relevante molekyler som DNA, proteiner og lipider. STRESS FRA FRIE RADIKALER FRIE RADIKALER STRESSER CELLENE
8
ANTIOKSIDANTBESKYTTELSE
Substanser kalt antioksidanter kan brukes av kroppen til å nøytralisere frie radikaler og dermed stanse kjedereaksjonen. Antioksidanter som vitamin C og vitamin E interagerer med kaskaden av oksidering og bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. ANTIOKSIDANTBESKYTTELSE ANTIOKSIDANTER BEKJEMPER FRIE RADIKALER
9
Viktigheten av grunnleggende ernæring som inneholder antioksidanter
10
Antioksidantmarkedet
Ventes å øke raskt i årene fremover, globalt sett Økende forbrukerbevissthet om fordelene ved antioksidanter Etterspørselen etter antioksidanter forble høy gjennom den økonomiske krisen 10
11
Antioksidanter finnes i frukt og grønnsaker
12
Frukt og grønnsaker... Vitaminer, mineraler, fytonæringsstoffer, karotenoider, fibre,… Lavt kaloriinnhold Et praktisk og sunt mellommåltid 12
13
Alt begynner med et variert kosthold:
Sunn kost, som sikrer at alle kravene til anbefalt ernæring oppfylles Visste du dette? Referanseinntaket (RI)* er det daglige inntaket av næringsstoffer som anses som tilstrekkelig til å møte behovene hos 97.5 % av sunne personer. Det gjelder alle livsfaser og begge kjønn. * European Commission – Health and Consumer Protection 13
14
Karbohydrater, proteiner, lipider og vann Vitaminer og mineraler
Et sunt kosthold består av en god balanse mellom makro- og mikronæringsstoffer Karbohydrater, proteiner, lipider og vann Vitaminer og mineraler
15
Hvorfor er mikronæringsstoffer så viktige?
‘Mikro’, eller liten, betyr at det er næringsstoffer vi trenger i små mengder Vitaminer som B1, B2, B3, B5, B6, B8 og B12 bidrar til normal forbrenning Mineraler som sink, magnesium og kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler 15
16
Hvorfor er makronæringsstoffer så viktige?
‘Makro’, eller stor, betyr at det er næringsstoffer vi trenger større mengder av Fett, karbohydrater, proteiner -> Gir oss energi og kalorier 16
17
Teori versus virkelighet
18
En hektisk livsstil gjør inntaket lavere.
En rapport laget for Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser en sammenheng mellom et tilstrekkelig inntak av frukt og grønt og helse*. WHO anbefaler at vi inntar ≥400 gram frukt eller grønnsaker hver dag. Det tilsvarer 4 til 5 stykker frukt eller grønnsaker per dag. TEORI VIRKELIGHET En hektisk livsstil gjør inntaket lavere. vs * 18
19
Gjennomsnittlig inntak av frukt og grønnsaker i europeiske land (gram/dag)
≥400 g/dag <400 g/dag 19
20
Anbefalt Faktisk I mer enn ½ av EU-landene er inntaket < 400 gram
4 til 5 stykker frukt eller grønnsaker per dag – eller 400 gram frukt eller grønnsaker per dag I mer enn ½ av EU-landene er inntaket < 400 gram Faktisk I 1/3 av landene er inntaket < 300 gram/dag Anbefalt 20
21
Hvorfor? - Mangel på tid og kontroll
Uregelmessige arbeidstider Hektisk livsstil Bekvemmelighetsfaktorer: Tilgjengeligheten av butikker og lettvint matlaging
22
Langt de fleste av dem etterlever ikke WHOs anbefalinger
Hvorfor? - Tro Langt de fleste av EUs innbyggere tror at det de spiser er bra for helsen Langt de fleste av dem etterlever ikke WHOs anbefalinger 22
23
Andre grunner? Næringsstoffers biotilgjengelighet
Enkelte sykdommer kan hindre opptakelse av visse næringsstoffer Oppbevaring og tilberedning av mat Noen tilberedningsmetoder medfører tap av vitaminer Endrede ernæringsmessige behov Som følge av stress, tretthet... Intensivt jordbruk Kan senke næringsverdien 23
24
Kosttilskudd bidrar til et sunt ernæringsmessig grunnlag
25
Markedet for vitamin- og kosttilskudd
2018 € 12,4 MILLIARDER 2012 € 9,3 MILLIARDER 25
26
Vi blir mer helsebevisste med alderen
Målgruppe: VOKSNE Vi blir mer helsebevisste med alderen 26
27
Målgruppe: KVINNER Inntar større mengder frukt og grønnsaker enn menn
Er opptatt av helserelaterte spørsmål Det er høyere sannsynlighet for at de kjøper og tilbereder mat Positiv innflytelse på partnerens inntak av frukt og grønnsaker; hyppighet, mengde og variasjon 27
28
Den positive effekten av direkte møter
Når det gjelder endringer i voksnes inntak av frukt og grønnsaker, er den beste strategien en som inkluderer møter ansikt til ansikt Etablering av støttestrukturer vil opprettholde innsatsen på lang sikt 28
29
Pharmanex®' løsning
30
LifePak® + En blanding av velkjente fytonæringsstoffer, vitaminer og mineraler Rik på vitamin C Inneholder biotin, kobber og kalsium Retter seg mot 9 viktige, fysiologiske funksjoner i kroppen 30
31
Jvi® – Joie de Vivre En drikk laget av:
- ni forskjellige frukter og grønnsaker som er velkjente i Europa - tre sjeldne, eksotiske frukter Rik på vitamin C som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress 31
32
TAKK
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.