Laste ned presentasjonen
1
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Barbro Sætha Kostholdsveileder, trener og instruktør
2
Disposisjon Mat er viktig for dere. Hva bør maten inneholde?
Viktigste energikilde Gode måltidsvaner Hva er viktig før, under og etter trening/konkurranse? Restitusjon. Avslutning
3
Mat er viktig for dere Vekst og utvikling Skole og fritidsaktiviteter
Best mulig helse Prestasjon - Trening og konkurranse - Skole og fritid De 3 b`er - bensin, byggesteiner og beskyttelse
4
Hva bør maten inneholde?
5
Hva er kroppens viktigste energikilde for å prestere?
KARBOHYDRAT - Energilagre slik at vi orker å trene lenger og hardere. - Restitusjon Hvilke mat får vi karbohydrat fra? Spis karbohydrater til hvert måltid.
6
Byggesteiner PROTEIN - Bygger opp musklene etter trening og gjennom dagen. Hvilken mat får vi protein fra? Spis protein til hvert måltid.
7
Gode måltidsvaner Sikrer energi gjennom dagen,
Øker prestasjon på trening Spis jevnt gjennom hele dagen til 4 hovedmåltider - mellommåltider God planlegging er viktig - Matpakke sikrer dagen
8
Hva er viktig før og etter trening og konkurranser?
Før trening/konkurranse? - Godt måltid 1-2 timer før trening - Havregryn, brødskiver, varmrett m/pasta, ris med tilbehør Drikke - cirka en flaske vann innen 2 timer før
9
Under trening Drikke - drikk godt cirka hvert 20 minutt. - før tørsten melder seg - Saft Mat - på økter over en time - banan, brødmat, nøtter/tørka frukt
10
Etter trening Viktig med påfyll av væske rett etter
Litt påfyll raskt etter banan, melk, brødskiver, yoghurt Større måltid innen to timer
11
restitusjon Gjør at kroppen bygger seg enda sterkere og kommer seg raskere Mat og drikke - tap av væske - lite måltid rett etter - større måltid innen 2 timer Søvn og hvile
12
3 huskeregler De 3 b’er: - Bensin, byggesteiner, beskyttelse
Viktigste energikilde for prestasjon: - Karbohydrater fra brød og kornprodukter Mat skal være glede og trivsel, det finnes ikke ja mat og nei mat
13
TAKK FOR MEG!
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.