Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Prosjekt økologisk mat

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Prosjekt økologisk mat"— Utskrift av presentasjonen:

1 Prosjekt økologisk mat
Oslo kommune Prosjekt økologisk mat i Oslo kommune Ø-mat – mat med mening og muligheter Jan Lund Segtnan Orientering for barnehagene i Oslo Torsdag 16. november 2006 Sagene samfunnshus

2 Økologisk mat i Oslo kommune
Hva sies om Ø-mat i Oslo kommune ? Hva er god nytteverdi av Ø-mat for oss ? Pilotprosjekt - info Hvorfor etterspør vi mer økologisk nå ? Ø-mat – hva er så bra med den ? Ø- mat i Oslo – prosess – hva vi ønsker Ø-mat i Oslo – ønsket pilot-effekt Ø-varer – ønsker – hva kan skaffes Ø-kunder – virksomheter – aktuelle piloter Hvordan sikre en Ø-andel ved innkjøp ? Ø-mat i barnehager – ønsker – samarbeidsformer Ø-tilbud kurs – studietur - kunnskap – inspirasjon Ønsker gode ideer til Ø-mat-info i barnehager Ø- mål og ønsket resultat av pilot-prosjekt Kontaktinfo – samarbeid

3 Hva sies om Ø-mat i Oslo kommune ?
Bystyremeld 3/03 –miljøstyring av virksomheter Miljøsertifisering – Ø-mat er miljøvennlige innkjøp By-øko-program –økt bruk/bevissthet Ø-varer Miljø- Ø- og etisk handelsmerkede varer er indikator Interne anskaffelsesregler om miljøkrav ved innkjøp Lov om offentlige anskaffelser Ø-mat har sterk forankring i byens miljø-program

4 Hva er god nytteverdi av Ø-mat i Oslo ?
Profilerer virksomhet – overfor brukere/omgivelser Profilerer bydel innen miljøeffektiv drift og ledelse Profilerer byen innen miljøeffektiv drift og ledelse Synergi – Ø-mat kan koples til miljøsertifisering Bidrag til miljøvennlige innkjøp Samordning av Ø-behov/innkjøp – NB – viktig Bidrag til å nå byens mål om miljø- og bærekraft Ø-mat er viktig miljøindikator – hever byens status Bidrag til etterspørsel og stimulans til Ø-produsenter Bidrag til å nå mål om 15 % Ø-andel i 2015

5 Pilotprosjekt - info Prosjektinfo
Pilotprosjekt – begynne i det små - gjøre viktige erfaringer – tilrettelegge – samordne interesse og behov - markedsføre – ”få en snøball til å rulle” Prosjekteier – MOS - Oslo Kommune Finansiering – SLF – ramme 1, 2 mill. Varighet 2 år – start juni 2006 Erfaringsbakgrunn Erfaringer fra Ø-prosjekter i inn- og utland Ønsker råd fra Ø-aktører og delta i Ø-nettverk

6 Hvorfor etterspør vi mer økologisk ?
Mer bevisste mennesker – hvor kommer maten fra Økende interesse og aksept for at økologisk er mat med mening Sterkere fokus på trygg og ren mat Økende omtanke for miljø og dyrevelferd Økende profilering av økologisk i butikker Mer økologisk og kulinarisk i restauranter etc. Økologisk satsing i det offentlige Positiv media-fokusering – goodwill

7 Ø-mat – hva er så bra med den ?
Produsert, foredlet og omsatt etter egen Ø-garanti Brukes ikke kjemiske plantevernmidler Brukes ikke kunstige aroma- og fargestoffer Brukes ikke genmodifisert materiale Sterkt begrenset bruk av konserveringsmidler Planter ikke dyrket med bruk av kunstgjødsel Kjøtt/egg/melk fra dyr som har fått gå fritt og som har fått økologisk fôr

8 Økomat i Oslo – prosess – hva vi ønsker
Ønskede varer - hva kan skaffes Hvordan skaffe/kjøpe - til test/drift Kundene – virksomheter – potensiale Varer - behov – bruk av Ø-varer Ø- tiltak – vareprøver, kurs, møter Kunnskap – Ø-info - inspirasjon Dokumentasjon av øko-prosessen Erfaringer – rapport - evaluering Skaffe ø-varer Skape forbruk Råd/info ø-mat Evaluering

9 Ø- mat Oslo – ønsket pilot-effekt
Konvensjonelle varer Ø-test Konvensjonelle varer Ø-ordinær Konvensjonelle varer

10 Ø-varer – ønsker – hva kan skaffes
Varegruppe Liten pakn Stor pakn Artikkel Mel, korn, gryn, pasta Hvetemel siktet/sammalt, kornblanding, ris middag, ris grøt, havregryn, speltgryn, musli, pasta-typer, makaroni, spaghetti Tørrvarer øvrige Tomatpuré, syltetøy skogsbær, syltetøy tyttebær, knekkebrød mørkt, sukker, honning Bakevarer, ferdig Kneip oppskjært, loff oppskjært, baguetter, rundstykker fine, rundstykker grove Frukt Grønnsaker Eple, pære, appelsin, banan, kiwi, klementin Gulrot, kålrot, potet Melk, meieri Lettmelk, lettrømme, Hvitost 27 % Kjøttpålegg Salami Kjøtt middag Kjøtt-terninger Saft Husholdningssaft Vegetabilsk olje Olivenolje, rapsolje Kaffe og te Filterkaffe, te løs vekt, te poser

11 Ø-piloter / Ø-varer Mel, korn, gryn, pasta Tørrvarer øvrige
kommunale virksomheter Aktuelle Ø-varer Sentral- Kjøkken middag Øvrig Sykehjem kjøkken Kantine Lunsj kommune Barne- Hager SFO Sam- arbeid private Mel, korn, gryn, pasta Tørrvarer øvrige Bakevarer, ferdig Frukt, Grønnsaker Melk, meieri Kjøttpålegg Kjøtt middag Saft Vegetabilsk olje Kaffe og te

12 Hvordan sikre en Ø-andel ved innkjøp ?
Ø-varer som kan erstatte K ? Benytte gode Ø-alternativ Benytte Ø-test-varer pilot Benytte Ø-valg i butikk

13 Ø-mat i barnehager – hva sier ønskene ?
Frukt og grønt Eple, pære, appelsin, banan, kiwi, klementin Gulrot, kålrot Korn, gryn, mel etc. Musli, kornblanding, havregryn, Mel og øvrige tørrvarer Melk Lettmelk

14 Prosjekt søker Ø-samarbeid med barnehager:
Som kjøper/har en leveringsavtale for frukt og grønt Som vurderer en leveringsavtale for frukt og grønt Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som via innkjøp/leverandør kan sikre en Ø-andel Som kan inngå en leverandøravtale i en test-periode Som sammen med prosjekt kan samordne behov Som gjerne kan delta i ut-testing av Ø-frukt & -grønt Som dermed yter et viktig bidrag til videre Ø-satsing Som gjerne vil profilere Ø-mat i sin virksomhet

15 Prosjekt søker Ø-samarbeid med barnehager:
Som har musli/kornblanding/gryn etc. som mat-tilbud Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som gjerne kan delta i ut-testing av Ø-varer 2007 Som sammen med prosjekt kan samordne Ø-vare-behov Som har en leveringsavtale for lett-melk (eller Ø-lett) Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som kan ønske å bytte til Ø-melk i aktuelle perioder Som sammen med prosjekt kan samordne Ø-melk-behov

16 Ø-tilbud - kurs - kunnskap - inspirasjon
2007 Virksomhet Matansvarlige Politikere Ledere Innbyggere Brukere Øko-kurs/ Produktvisning Økomat/ Større invitert samling Øko-varer/ Produkt testing Lunsj/tema Øko-tema Bydelsdag etc. Studietur DK Gårdsbesøk etc. N Intern info Oslo kommune Media omtale Oslo

17 Ønsker gode ideer til Ø-mat-info i barnehager
Eksempler: Lage oppskrifter Ø-mat som barna kan ta med hjem ? Få materiell om frukt – grønt - bær – årstidene ? Større barn deltar i innkjøp ? Ta med Ø-mat info i temamøter om ernæring etc. ? Info om økomat som kan settes på oppslagstavle ? Folder om økomat som barna kan ta med hjem ? Dra på besøk til øko-barnehage ? Få besøk av øko-barnehage ? Bruke økomat i arbeid med miljøsertifisering ? Få omtale i lokal-avis etc. ved bruk av ø-mat ?

18 Ø- mål og ønsket resultat av pilot-prosjekt
2008 Målsetning Resultat Kjøpsrelatert Konseptutvikling Navigeringsverktøy for Ø-innkjøp og –bruk Tilrettelegge for innkjøp Ø-startvarer som kan kjøpes/tilbys i innkjøpsavtaler Kartlegge marked Oversikt over potensielle Ø-varer/produktutvikling Veileder/innkjøpshandbok Praktisk orientert Ø-guide, også web-basert Målemetode Ø-andel Andel av innkjøpt mat som er økologisk Bruksrelatert Piloter bruke Ø-varer Bruke Ø-varer i tillaging/servering Antall pilotvirksomheter Minst 12 virksomheter av ulike slag Piloter økt Ø-kunnskap Hva – hvorfor – miljø – helse – kosthold - demo

19 Økologisk mat i Oslo kommune - kontaktinfo
For kontakt, samarbeid, råd, tips: Jan Lund Segtnan tlf mob e-post: Prosjektleder økomatprosjekt Oslo Kontor: Bydel St. Hanshaugen, Akersbakken 27


Laste ned ppt "Prosjekt økologisk mat"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google