Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Prosjektmedarbeidere

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Prosjektmedarbeidere"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Prosjektmedarbeidere
Barneklinikken Voksentoppen, Rikshospitalet – Radiumhospitalet Ragnhild Halvorsen (overlege, prosjektansvarlig) Marie Sørumshagen (helsesøster) Marte W. Nilsen (førskolelærer) Ann Eli Mavrakis (kostøkononom) Anne Kørner Bueso (klinisk ernæringsfysiolog, prosjektleder) BARNEHAGEressuren AS Bente Baugerød (daglig leder)

3 Overordnet mål Bedre hverdagen til barn med matvareoverfølsomhet i barnehager og på skolefritidsordninger Prosjektet omfatter Oslo og Akershus

4 Bakgrunn for prosjektet
Behov for bedre informasjon om matvareoverfølsomhet til personell i barnehager og skolefritidsordninger Alle yrkesprofesjoner får lettlest og nyttig informasjon om matvareoverfølsomhet Svensk materiell fra Gøteborg kommune som utgangspunkt og inspirasjon, ”Gott,nyttig og trygt”

5 Mål Barnet får en best mulig oppfølging og tilrettelegging i hverdagen
Barnet unngår stigmatisering

6 Allergikoffertens innhold
Matvareoverfølsomhet, en veileder til barnehager og skolefritidsordninger Matvareallergi/-intoleranse, informasjonsbrosjyre fra Norges Astma og Allergiforbund Matvareallergi, oppskriftshefte fra Opplysningskontoret for kjøtt Oppskriftsark (4 oppskrifter)

7 Veilederens innhold Hva er matvareoverfølsomhet? Lover og regler
Samarbeid med foresatte Oppstart i barnehage og SFO Personalansvar Mathåndtering steg for steg Når barnet har spist noe det ikke tåler Det er viktig med evaluering

8 Lover og regler Ekstraressurser eller organisering? Primærkontakt
Planlegging fast punkt på alle agendaer Inkludering – felleskap følelse Prosedyrer måltider feiringer høytider Ansvarsfordeling - skriftlig

9 Samarbeid med foresatte
Foresatte til barn med MVO De øvrige foresatte Foreldregruppen Barnegruppen

10 Oppstart i barnehage og SFO
Kartlegging Tilvenningstid De første ukene etter oppstart

11 Overgang fra barnehage til skole og SFO
Overgangsmøter i god tid

12 Personalansvar Informasjon til alle
Faste steder hvor informasjon ligger Ressurspersoner Vikarer

13

14 Veilederens innhold Informasjon om merking av matvarer Lesetips
Nyttige nettadresser

15 Markedsføring Prosjektgruppen presenterer ”Allergikofferten”
for barnehager og skolefritidsordninger i Oslo og Akershus først og fremst til ledere og styrere for ressurspersoner som er i kontakt med barnehager og skolefritidsordninger

16 Allergikofferten ”Allergisykepleiere”, helsesøstere og informatører i Norges Astma- og Allergiforbund er aktuelle ressurspersoner Ønskelig å gi muntlig informasjon om matvareoverfølsomhet samt om materiellet når ”Allergikofferten” deles ut Materiellet er gratis

17 Evaluering av prosjektet
Evaluering om ca 1 år Barnehager og skolefritidsordninger som har brukt materiellet vil kontaktes Overføringsverdi til hele landet?

18 Allergikofferten - underveis
Brukerundersøkelse Foreldre/foresatte til barn med matvareoverfølsomhet og ansatte i barnehage/SFO (våren 2005) Høringsrunde Førskolelærere, SFO ledere, foreldre/foresatte, helsesøstre, fylkesledere og konsulenter i NAAF, kliniske ernæringsfysiologer (høst 2005)

19 Veien videre… Tilbakemeldinger Hva er det behov for?
Kontinuerlig samarbeid med bl.a. Norges Astma og Allergiforbund Voksentoppens kokebok kommer!

20 Kontakt NAAF – 23 35 35 35 www.naaf.no
Barneklinikken Voksentoppen – BARNEHAGEressursen AS –

21 Matvareoverfølsomhet
Blant barn i aldersgruppen 0-3 år antas det at 3-8% reagerer på matvarer, hovedsakelig allergiske reaksjoner Generelt i befolkningen: 1-2% (foruten pollenrelaterte matreaksjoner og cøliaki) 5% av større barn og voksne har reaksjoner på mat i f b med en pollenallergi

22 Matvareoverfølsomhet
Allergisk (immunologisk) IgE/ikke IgE Ikke allergisk (ikke immunologisk) Enzymatisk Farmakologisk Psykologisk Andre årsaker


Laste ned ppt "Prosjektmedarbeidere"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google