Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hjerte/kar og ernæring

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hjerte/kar og ernæring"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hjerte/kar og ernæring
Kan ernæringsstatus og bruk av kosttilskudd ha noe å si?

2 Klassiske mangelsykdommer
Engelsk Syke – mangel på D vitamin Fører til missdannelse av ben struktur Kan skyldes mangel på sol Skjørbuk – mangel på C vitamin Fører til nedsatt produksjon av collagen Svekker veggene i blodkarene Pellagra – mangel på B3 niacin De 4 D’er: Diarré, demens, dermatitt, død Beri-beri – mangel på B1 tiamin Nervøse lidelser, oppsvulmede lemmer, dårlig appetitt

3 Moderne mangelsykdommer
C vitamin – blødende tannkjøtt, infeksjoner B3 – enkelte former for sinnsforstyrrelser B6 – humørsvingninger, PMS/overgangsalder B12 – manglende energi Folat – manglende energi, fødselsskader E vitamin – aldersflekker, oksidasjon av fett Magnesium – stressmineral, kramper Sink – det mentale element, spiseforstyrrelser Selen – immunfunksjon, hjertemuskel Krom – GTF blodsukkerkontroll Omega 3 – hud, nerve og adferdsproblemer

4 Verdt å merke seg: The resistance to a new idea increases as the square of its importance Bertrand Russell – 1970 Britisk filosof, matematiker og forfatter British philosopher, historian, logician, mathematician, advocate for social reform, and pacifist. Although usually regarded as English, as he spent the majority of his life in England, he was born and raised in Wales.[1]

5 Er høyt kolesterolnivå farlig?
Jo høyere nivået av kolesterol i blodet er, jo høyere er risikoen for å få hjerteinfarkt. Dersom lav fysisk aktivitet, røyking og høyt blodtrykk kommer i tillegg, vil risikoen øke (mer enn man ville forvente bare ved å summere risikofaktorene). Det er altså ingen tvil om at det er gunstig å ha et lavt nivå av kolesterol i blodet av helsemessige grunner.

6 Alltid? Likevel er det viktig å være klar over at mange andre forhold enn kolesterolnivået bestemmer om man skal få hjerteinfarkt. Derfor kan man bli meget gammel med et høyt kolesterolnivå, eller man kan dø i ung alder av hjerteinfarkt uten å ha høyt kolesterolnivå.

7 Hva skal jeg spise? Spar på fete melkeprodukter som helmelk og smør. Bruk mye brød og lite eller ikke noe fett på brødet. Bruk oljer i matlagingen. Du kan spare på fettet ved å bruke mikrobølgeovn eller grill. Skjær bort synlig fett fra kjøtt og sats på magert kjøtt. Spør etter pølser med 3% fett. Dersom du har høyt kolesterolnivå bør du også spare på antall eggeplommer. Frukt, grønnsaker, poteter og fisk av alle slag er fritt fram. Bruk filtrert eller pulverkaffe istedenfor kokekaffe. Professor Christian Drevon, UiO

8 Kolesterol – hva er det? Er en voksaktig sterol (alkohol) med 27 C atomer Produseres hovedsakelig i lever, noe i tarmene, men også i alle celler. Det finnes i noen matvarer Kolesterol Conclusions: Higher serum concentrations of LDL-C, and relatively recent increases in TC and LDL-C concentrations, are associated with better memory in healthy middle age women. Possible cognitive effects of cholesterol reduction should be considered in future studies of lipid lowering agents.

9 Produksjon av kolesterol
Finnes mellom 150 og 200 mg i kroppen Det produseres ca 1000 mg pr dag Vi spiser ca 300 mg pr dag Skilles ut gjennom avføringen Produksjonen styres av et enzym: HMG CoA reduktase Produksjonen reguleres av Kolesterolmengden i blodet Hormonene insulin og glukagon Hydroxy Metyl Glutaryl Coenzym A reduktase

10 Forhøyet kolesterol Forhøyet kolesterol er et symptom på en ubalanse
Faktorer som kan føre til økning av kolesterol: Høyt inntak av raske karbohydrater Fruktose (1/2 part av Sukrose) Antagelig transfett

11 Fra mat til energi i cellene
PROTEIN KARBOHYDRATER FETT Glukose Glyserol Frie fettsyrer Glykogen B1 B2 Mg Mn Amminosyre lager Glykolysen Melkesyre B6 B12 ,Zn, Folat B1 B2 B5 Mg Biotin, L Karnitin B6 Zn Betaoksidasjon Pyruvat B5 B6 B12 ,Zn Biotin B1 B2 B3 Alfa lipoensyre Biotin Ketoner Acetyl CoA Puriner Oksalacetat Steroider B5 Krebs Syklus eller Sitronsyresyklusen ATP Ureasyklusen B1 B2 B3 C Mg B3 Q10 B2 Respirasjonskjeden Urinsyre Urin CO2 H2O

12 Hvor finner du kolesterol
I alle cellemembraner. Sikrer rett mykhet/fluiditet. Utgjør 20% av fettstoffene i cellemembranene Bidrar til vanntetthet av membraner Største konsentrasjon i kroppen finnes i nerver og hjerneceller (2% av vekt) Kolesterol inngår i gallesaltene. Bidrar til opptaket av fett fra kosten Inngår i sebum – beskytter øyne og hud Conclusions: Higher serum concentrations of LDL-C, and relatively recent increases in TC and LDL-C concentrations, are associated with better memory in healthy middle age women. Possible cognitive effects of cholesterol reduction should be considered in future studies of lipid lowering agents.

13 Viktige funksjoner til kolesterol
En viktig bestanddel i myelin, isolerer nervene og sikrer normal nervefunksjon Hjerne funksjon – øket Total kolesterol og LDL gir bedre hukommelse hos middelaldrende kvinner Danner grunnlaget for D vitamin, stress- og kjønnshormoner Bidrar til opptaket av fettløselige vitaminer Er nødvendig for funksjonen til serotonin reseptorene i hjernen

14 Transport av kolesterol i kroppen
Kolesterol er et fettstoff Kan ikke løses opp i vann Må transporteres i blodet på vannløslig form Bindes til transportproteiner i blodet LDL HDL VLDL

15 LDL - Low Density Lipoprotein
20% triglyserider 55% kolesterol Frakter kolesterol fra lever til cellene Finnes i to varianter Fluffy – ufarlig Tett - farlig

16 HDL - High Density Lipoprotein
37% triglyserider 13% kolesterol Frakter kolesterol fra cellene til lever

17 VLDL - Very Low Density Lipoprotein
65% triglyserider 25% kolesterol Frakter triglyserider fra lever til fettvev Konverteres til LDL etter avgivelse av TG

18 Kosthold og kolesterol
Kolesterol i kosten påvirker i liten grad nivået i blodet Hvis du spiser kolesterol vil kroppen produsere mindre Hvis du spiser mer enn kroppen trenger vil opptaket reduseres

19 Økning av kolesterol Alkohol (større mengder, moderat OK)
Alkohol gjør membranene mykere Kroppen bruke kolesterol til å stive dem opp Når alkoholen forbrenner avgis kolesterolet Nikotin øker LDL og senker HDL Karbohydrater og høyt insulinnivå Trans fettsyrer Hypothyreose Insulin resistens Overvekt på overkroppen Stress

20 Reduksjon av kolesterol
Vektreduksjon: lavere LDL og høyere HDL Trening: lavere LDL og høyere HDL Meditasjon: lavere LDL og høyere HDL Hva med kosten? Det er minimal virkning av de normale anbefalingene Ser ikke til å være en negativ sammenheng med kjøtt og mettet fett i kosten. Kan det være sukker og raffinerte karbo?

21 Hva med statiner Statiner er det mest brukte HKS legemiddelet
Simvastatin Lipitor Zocor Statiner blokkerer HMG CoA reduktase Det er tvilsomt om de reduserer total dødlighet Antagelig en betennelsesdempende effekt Reduserer produksjonen av Q10 Dear Thincs, It is well known Statins reduce the Co-Q10 level. What is less known is Merck & Co., Inc. was well aware of the side effect of the product. They were so impressed that the company filled patent Number: 4,933,165 May 1990 and patent Number: 4,929,437 June 1990 concerning the preventive use of combining Coenzyme Q10 with HMG-COA Reductase Inhibitors in the same tablet. Regards Edmund Devroey MD Adrenocortical hormones are made via the mevalonate pathway. The very same pathway that Statins inhibit The same pathway makes CoQ10 and squalene. The side effects of Statin toxicity are very predictable from the biochemical of inhibiting HMG CoA reductase in the mevalonate pathway. So... Do we really need 'statistical value judgements' to understand the bio-chemical mechanisms and toxicity of statins? Loss of cholesterol impacting neurological functions Loss of EFA transport (chylomicrons) causing eczema and other auto-immune problems Loss of CoQ10 affecting muscles and exercise tolerance (especially heart tissue) Loss of hormones Simple cause and effect in biochemical processes? Glyn (1960's biochemistry)

22 Statiner - bivirkninger
Muskelsvekkelse Muskelsmerter Sene - betennelse og –skader Hemmer mitokondrienes funksjon Energiløshet – Co Q10 Hukommelsestap Mulig økning av kreft Duane Graveline:

23 Hjerte-kar sykdommer

24 Hjerte-karsykdommer Den vanligste dødsårsak i den vestlige verden
Ca nordmenn får hjerteinfarkt årlig dør av HKS Hva omfattes av HKS Åreforkalkning - arteriosklerose Tetning av årene - aterosklerose Angina - hjertekrampe Hjerneslag

25 Dødelighet av hjerte og kar (menn)
Land Totalt døde HKS % Frankrike 76 075 28 Spania 61 189 32 Portugal 55 346 18 675 34 Belgia 52 514 17 749 Makedonia (00) 9 327 4 880 52 Romania (00) 75 512 55 Bulgaria (00) 61 520 38 692 63 Georgia (00) 20 318 13 608 67 WHO 2004

26 Dødsårsaker 2002 2002 Menn Kvinner Totalt døde 21 617 22784
Publisert: :34:26 Oppdatert: :33:38 Tabell viser antall dødsfall i Norge 2002, samt antall døde av iskemisk hjertesykdom, karsykdommer i hjernen og kreft 2002 Menn Kvinner Totalt døde 21 617 22784 Hjerte-kar total 9321 Angina/infarkt 4197 3624 Hjerneslag 1721 2575 Kreft 5660 4973

27 Dødelighet av hjerteinfarkt/angina

28 Er det hele sannheten? Antall pasienter med akutt hjerteinfarkt økte fra ca i 2001 til i 2006 Ca utskrives hvert år etter HKS Antall heldøgnsopphold i Norge i 2001 til i 2006 utarbeidet fra statistikk for Helse Vest omregnet til hele landet. Noe usikkerhet. Antall døde: 5166 i 2001, 3728 i 2006

29 Forventet levealder Figur 8.1 Forventet gjenstående levetid, menn og kvinner i perioden for årsklassene 0, 30 og 60 år. Historisk statistikk, Statistisk Sentralbyrå 1994

30 Forventet levealder Europa
Land Menn Kvinner Russia 59,1 72,3 Ukraine 62,3 73,6 Hungary 68,3 76,8 Romania 67,7 75,0 Bulgaria 68,6 75,4 Poland 70,3 78,5 Slovakia 69,7 77,7 Czech Republic 72,1 78,7 Portugal 72,6 79,7 Spain 75,2 82,4 United Kingdom 75,7 80,5 Germany 81,3 Italy 76,2 82,6 Sweden 77,5 82,3 Switzerland 77,0 82,8 France SOURCE: World Health Organization

31 Hva er årsaken til HKS? Ingen vet sikkert Flere teorier Kolesterol
Homocystein Betennelser Patogene organismer Stress Forhøyet kobber For lite C vitamin For surt miljø i kroppen

32 Risikofaktorer Overvekt Diabetes Røyking Stress Høyt blodtrykk
Høyt karboinntak Lavt fettinntak Høyt nivå av n-6 fett Vitaminmangel Mineralubalanse

33 Hva med fett? Offentlige anbefalinger sier:
Reduser fettinntaket, særlig mettet fett Spis fet fisk eller ta tran Legg vekt på enumettet fett Unngå transfett Ingen begrensninger på karbohydrater

34 Utvikling av forholdet K:P:F, kvinner

35 Studier av sammenhenger
Ancel Keys: The seven countries study Studerte: Italia, Hellas, Jugoslavia, Nederland, Finland, USA, Japan Fant direkte sammenheng mellom mettet fett og HKS

36 Hadde han sett på flere land

37 Mettet fett og dødelighet av HKS
Land Mettet fett % HKS % Frankrike 17% 76 075 28 Spania 61 189 32 Portugal 18 675 34 Belgia 14,5 17 749 Makedonia (00) 4 880 52 Romania (00) 75 512 55 Bulgaria (00) 38 692 63 Georgia (00) 5% 13 608 67 WHO 2004

38 Animalsk fett og HKS FAO food dissapperance data
British Heart Foundation

39 MRFIT - Multiple Risk Factor Intervention Trial
28 medisinske sentra og 250 forskere Kostnad $115,000,000. Så på 361,662 men med høy risiko for HKS De kuttet: kolesterol med 42% Mettet fett med 28% Kalorier med 21% Resultatene var skuffende Det var ingen positiv effekt på hjertesykdom eller total dødelighet The huge Multiple Risk Factor Intervention trial, known as MR FIT, involved 28 medical centres, 250 researchers and cost $115,000,000.[3] They screened 361,662 men and deliberately chose those who were at very high risk to ensure that they achieved a statistically significant result. They cut cholesterol consumption by 42%, saturated fat consumption by 28% and total calories by 21%. But despite all this, their results, they say, were "disappointing". The conclude conclude that:"The overall results do not show a beneficial effect on coronary heart disease or total mortality."

40 Total kolesterol med og uten HKS
Framingham Heart Study—26-år oppfølging Uten HKS 35% av HKS skjer hos personer med TC<200 mg/dL Total cholesterol distribution: CHD vs non-CHD population In the Framingham Heart Study, as many as one third of all coronary heart disease (CHD) events occurred in individuals with total cholesterol <200 mg/dL. Considering that the average U.S. cholesterol level is approximately 210 to 220 mg/dL, almost half of all heart attack events and all stroke events that will occur in the United States next year will in fact occur among individuals with below-average lipid levels. For this reason, our research group has sought in our large-scale prospective epidemiologic studies to understand better other markers associated with cardiovascular risk. Reference: Castelli WP. Lipids, risk factors and ischaemic heart disease. Atherosclerosis 1996;124(Suppl):S1-9. HKS 150 200 250 300 Total kolesterol (mg/dL) Castelli WP. Atherosclerosis. 1996;124(suppl):S1-S9. 1996 Reprinted with permission from Elsevier Science.

41 Andre studier Honolulu Heart Program: a cohort study
Irwin J Schatz, Kamal Masaki, Katsuhiko Yano, Randi Chen, Beatriz L Rodriguez, J David Curb We have been unable to explain our results. These data cast doubt on the scientific justification for lowering cholesterol to very low concentrations (<4·65 mmol/L) in elderly people. Lancet 2001; 358: 351–55 Researchers from Castle Hill Hospital, along with colleagues in London and Berlin, studied 417 patients with chronic heart failure and found the chance of survival increased 25 percent for each 39-milligram-per-deciliter (mg/dl) increment in total cholesterol. On average, patients with a total cholesterol level of 232 mg/dl had a 25 percent higher survival rate than heart failure patients with a total cholesterol level of 193 mg/dl. Experts say a total cholesterol figure under 200 mg/dl is desirable.

42 Utviklingen av aterosklerose
Bygges opp gradvis Starter med noe som kalles ”Fatty Streaks” Består av immunceller Regnes som det første skrittet i utviklingen

43 Sammensetning i en tett åre
L = åpningen i blodåren F = fibrøst lag C = En forkalket kjerne

44 Plakk i årer Ved stabilt plakk er faren for blodpropp redusert
Omega 3 sturker den fibrøse kappen Når ustabilt plakk brister dannes det en blodpropp momentant.

45 Fettsammensetningen i plakk
Serum Plakk Fettvev Mettet fett 28,4 26,4 31,3 Enumettet fett 26,5 32,6 56,1 Omega-6-PUFA 38,8 36,1 11,9 Omega-3-PUFA 6,3 5,0 1,3 28.4% 26.4% 31.3% Forfatterene hevdet at rådene om å unngå mettet fett burde revurderes. Felton et al., Dietary polyunsaturated fatty acids and composition of human aortic plaques. Lancet 1994;344:

46 Hva med kolesterol i dette bildet?
Kritisk gjennomgang av forskningen kan tyde på at kolesterol ikke er problemet – HDL/LDL kan være en faktor Belegget i årene består av oksidert kolesterol – ikke normalt kolesterol Ved å senke kolesterolet oppstår andre problemer – total dødelighet går ikke ned For lavt kolesterol er satt i sammenheng med mentale problemer og selvmord Høyt kolesterol ser ikke ut til å være et problem for kvinner og eldre menn

47 HKS og HDL I følge en studie i JAMA:
De med HDL under 0,9 mmol/l hadde 8 ganger så mange HKS tilfeller enn de som hadde over 1,7 mmol/l Hver økning av HDL med 0,03 mmol/l ga en reduksjon i risiko for å dø av HKS med 6% I Framingham studien viste det seg at økning av HDL ga en reduksjon av HKS uavhengig av LDL nivået I just read an article in the latest issue of The Journal of the American Medical Association (JAMA) and came across a finding that jumped out at me... JAMA reported that those with HDL levels below 35 had an eight-fold higher incidence of cardiovascular disease than those with more than 65mg/dl of HDL.  And not only that, but each 1mg/dl increase in HDL cholesterol resulted in a 6% lower risk of death from heart attack!1 It really doesn’t matter what your total cholesterol level is. It could be as high as 300, but as long as your HDL levels are high your risk of getting heart disease is virtually non-existent. The Framingham heart study proves this, showing that increasing HDL can reduce coronary disease independent of LDL cholesterol.2 1 Singh I, et al, "High-Density Lipoprotein as a Therapeutic Target—A Systematic Review," Journal of the American Medical Association, 298 (2007): 787, 790, 795. 2 Castelli WP. Cholesterol and lipids in the risk of coronary artery disease—the Framingham Heart Study. Canadian Journal of Cardiology.1998 July; 4 Suppl A:5 A-10A

48 Kolesterol Mengden kolesterol i blodet påvirkes lite av innholdet i kosten – spis egg Kolesterol produseres av kroppen etter behov Insulin/glukagon balansen er avgjørende for produksjonen Insulin stimulerer produksjonen av LDL og triglyserider Insulinet gjør at LDL oksiderer lettere Glukagon stimulerer produksjonen av HDL Transfett øker total kolesterol og reduserer HDL/LDL Conclusions: A reduction in dietary total and saturated fat decreased both large (HDL2 and HDL2b) and small, dense HDL subpopulations, although decreases in HDL2 and HDL2b were most pronounced. Am J Clin Nutr 1999;70:992–1000.

49 Andre risikofaktorer:
Homocystein En aminosyre Påvist i 1969 av Kilmer McCully Dannes under konvertering av methionin til cystein Er antatt å være en av de viktigste årsaker til HKS Nivået reduseres av methylgrupper Betain, B6, B12 og folat

50 Homocystein metabolisme
Homocysteine Metabolism                                                                                                                                                                                                  Homocystein metabolisme

51 Betydningen av folat, B6 og B12
ved hjerte kar Folat Metionin (ufarlig) Ødeleggelse av åreveggene + Levring av blod B12 Stress Røyking Bearbeidet mat Hjerte anfall og slag Frie oksygen radikaler Homocystein B6 Cystein (ufarlig)

52 Andre risikofaktorer Lipoprotein (a) Apoprotein og fett
Et reparasjons protein i blodet Meget klebrig Nivået er omvendt proporsjonalt med C vitaminnivået i blodet Aminosyrene prolin og lysin har også betydning (dannelse av kollagen) Serum Lp(a) lipoprotein levels in patients with coronary artery disease and the influence of long-term n-3 fatty acid supplementation. Eritsland J, Arnesen H, Berg K, Seljeflot I, Abdelnoor M. Department of Cardiology, Ulleval University Hospital, Oslo, Norway. The serum levels of Lp(a) lipoprotein (Lp(a)) were determined preoperatively in 601 patients with coronary artery disease, undergoing bypass operations. Compared with a reference group of 99 apparently healthy individuals, the Lp(a) levels were higher in the patient group (7.7 mg dl-1 vs. 5.1 mg dl-1, p = 0.012). Modifying blood lipoprotein (a), or Lp (a) levels is not easy - but it can be done with nutrition. Considered a strong, independent genetic risk for atherosclerosis, Lp (a) has been linked to two functional bodily systems: a lipid transport system and the blood-clotting system. Because of that, Lp (a) - assembled from LDL-"bad" cholesterol (!) - has a direct impact on the development of atherosclerosis. It is able to bind to fibrin clots in the injured arterial endothelium (the innermost lining of arteries) and, therefore, deliver cholesterol to that region in order to heal the wound. In this way, it contributes to the formation of fatty plaques (atheromas). From that perspective, the role of this little-known killer component of LDL-'bad' cholesterol in atherogenesis can be both long-term, due to its lipoprotein properties, and short-term, due to its fibrin-binding properties (it may cause the sudden - and more dangerous - development of arterial blood clots).

53 Risikofaktorer Laktose Samme gjelder antagelig for sukker
Konverteres til triglyserider TG fraktes av VLDL til fettvev Metionin i melk konverteres til homocystein Ser ut til bare å påvirke menn og kvinner etter overgangsalder Samme gjelder antagelig for sukker

54

55 Adiponectin - et annet fetthormon
Adiponectin is produced by fat cells, but as fat cells grow, adiponectin levels drop. The more visceral fat, the lower the adiponectin level. High levels of the stuff are correlated with a massively reduced risk of CHD. Low levels with a massively increased risk. Contrary to other markers of insulin resistance, this one (the absence of it) seems to have a direct role in the pathogenesis of unstable plaques. Of course it is also highly connected to HPA-axis function and cortisol curves. Having no fat cells at all must be just as atherogenic as having the dreaded protruding potbelly.

56 Fett i kosten = fett i blodet?
Raffinerte karbohydrater øker triglyserider Kolesterol i maten virker lite på nivå i blodet Det ser ikke ut til å være sammenheng mellom inntak av mettet fett og kolesterolnivå Transfett øker LDL Soya og havre senker LDL Lecithin og betaine øker HDL Mentol øker HDL Trening øker HDL og senker LDL Avspenning og meditasjon øker HDL Vitamin B3 øker HDL

57 Hvordan forebygge Slutt å røyke Spis mindre karbo Spis mye grønnsaker
Spis mer naturlig fett Gå ned i vekt Unngå transfett Unngå raffinerte oljer Reduser stress Spis mye grønnsaker Spis lokal frukt Spis fet fisk Ta omega 3 tilskudd Ta kosttilskudd Litt alkohol – rødvin Øk fiberinntaket – ikke korn Mosjoner 3g pr uke Bruk avspenning

58 Kostholdsråd Kutt ned på karbohydrater Mye grønnsaker Spis fet fisk
Sukker Hvitt mel Forsiktig med fruktose Mye grønnsaker Hvitløk (blodfortynnende) Spis fet fisk Vær forsiktig med for mye omega 6 Unngå transfettsyrer

59 Kosttilskudd Høyt inntak av C og E vitamin Tocotrienoler
B vitaminer – spesielt B3 niacin, B6, B12 og folat Magnesium Rikelig med omega 3 – både fiskeolje og alfalinolensyre Lycopene og CoQ10 Aminosyren prolin og lysin i startfasen Betaine og vitamin K Bukkehornsfrø The therapeutic impacts of tocotrienols in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia. Atherosclerosis, 2005;182(2): After 60 days of TRF treatment, subjects showed an average decline of 23, 30, and 42% in serum total lipids, TC, and LDL-C, respectively. The goal in type 2 diabetics is to reduce LDL-C levels less than or equal to100 mg/dL. In the present investigation tocotrienols mediated a reduction of LDL-C from an average of 179 mg/dL to 104 mg/dL. However, hypoglycemic effect of TRF was not observed in these patients because they were glycemically stable and their glucose and HbA1 levels were close to normal values."

60 Livsstil Kutt røyk Moderat med alkohol Mosjoner jevnlig
Hold vekten under kontroll Lær deg til å mestre stress Reduser eksponeringen for forurensninger American Journal of Hypertension (2008) doi: /ajh Blood Pressure Response to Transcendental Meditation: A Meta-analysis James W. Anderson1, Chunxu Liu2 and Richard J. Kryscio2,3 1Division of Endocrinology and Molecular Medicine, Department of Internal Medicine, College of Medicine, University of Kentucky, Lexington, Kentucky, USA 2Department of Statistics, University of Kentucky, Lexington, Kentucky, USA 3Department of Biostatistics, University of Kentucky, Lexington, Kentucky, USA Correspondence: James W. Anderson, Received 7 September 2007; Revised 6 October 2007; Accepted 27 November 2007; Published online 31 January 2008. Abstract Background Prior clinical trials suggest that the Transcendental Meditation technique may decrease blood pressure of normotensive and hypertensive individuals but study-quality issues have been raised. This study was designed to assess effects of Transcendental Meditation on blood pressure using objective quality assessments and meta-analyses. Methods PubMed and Cochrane databases through December 2006 and collected publications on Transcendental Meditation were searched. Randomized, controlled trials comparing blood pressure responses to the Transcendental Meditation technique with a control group were evaluated. Primary outcome measures were changes in systolic and diastolic blood pressure after practicing Transcendental Meditation or following control procedures. A specific rating system (0ˆ20 points) was used to evaluate studies and random-effects models were used for meta-analyses. Results Nine randomized, controlled trials met eligibility criteria. Study-quality scores ranged from low (score, 7) to high (16) with three studies of high quality (15 or 16) and three of acceptable quality (11 or 12). The random-effects meta-analysis model for systolic and diastolic blood pressure, respectively, indicated that Transcendental Meditation, compared to control, was associated with the following changes: -4.7 mm Hg (95% confidence interval (CI), -7.4 to -1.9 mm Hg) and -3.2 mm Hg (95% CI, -5.4 to -1.3 mm Hg). Subgroup analyses of hypertensive groups and high-quality studies showed similar reductions. Conclusions The regular practice of Transcendental Meditation may have the potential to reduce systolic and diastolic blood pressure by 4.7 and 3.2 mm Hg, respectively. These are clinically meaningful changes.

61 Hvordan unngå HKS Do not smoke Drink alcohol
Take a reasonable amount of exercise Have good genes Ensure that you treat others as you would be treated Try to avoid situations that you find difficult and unpleasant Develop a supportive social circle Try and say something nice to someone every hour - or so Try to do things that give you pleasure Look forward to the future Avoid horrible people Avoid being horrible Don't use cocaine Meditate and use breathing exercises to stimulate the parasympathetic nervous system Eat slowly, enjoy it, and be relaxed when you do so Malcom McKendric MD

62 The Paradox of Heart Attacks
The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than the British or Americans. The French eat a lot of fat and also suffer fewer heart attacks than the Brits or Americans. Japanese drink very little red wine and also suffer fewer heart attacks than Brits or Americans. Italians drink lots of red wine and also suffer fewer heart attacks than the Brits or Americans. Germans drink lots of beer and suffer fewer heart attacks than Brits or Americans. Greenland Inuit and Finnish Lapps don't get their veggies and also get less heart attacks than Brits or Americans. CONCLUSION: Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.


Laste ned ppt "Hjerte/kar og ernæring"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google