Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Slanking og overernæring

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Slanking og overernæring"— Utskrift av presentasjonen:

1 Slanking og overernæring

2 SPISEFORSTYRRELSER SLANKING FEDME

3 Fedme Skyldes at kroppen tilføres flere kalorier enn den forbruker
Definerer en tilstand der kroppens fettvev er så stort at det belaster personens helse - lavere livskvalitet - flere sykdommer - kortere liv BMI over 30kg/m2

4 BMI BMI = Kroppsmasseindeks
Viser overvekt eller undervekt, ved å finne et forhold mellom høyde og vekt BMI = vekt (høyde)2

5 Statistikk På verdensbasis finnes det over en milliard overvektige mennesker. 300 millioner av disse har BMI over 30 Mellom 10 og 20 % av alle barn i Norge er overvektige; 11 % av jentene, og 17 % av guttene 14-20 % av norske menn, og % av norske kvinner har en BMI over 30 kg/m2

6 Regne ut BMI BMI = vekt (høyde)2 Eks: Vekt  65 kg Høyde  1.70
1.70 x 1.70 = 2.89 = 22.5 2.89 22.5 = Normalvektig BMI <18,5 Undervektig 18,5 – 25 Normalvektig 25 – 30 Overvekt 30 – 40 Kraftig overvekt >40 Fedme

7 Livstidssykdommer Overvekt over lang tid kan føre til helseproblemer
Sammenheng med: - diabetes - høyt blodtrykk - kreft - hjerte- og karsykdommer - slitasje på ledd - problemer ved graviditet - selvfølelse - problemer ved kirurgiske inngrep

8 Slanking Redusere matinntaket eller øke forbrenningen av næringsstoffer Hvis vi tar inn mindre energi enn vi bruker, vil det tære på energilagrene Sunnere (og lurere) å øke treningen i stedet for å redusere matinntaket for mye

9 Å spise for lite mat Hva skjer i kroppen?
For lite næringsstoffer = slapphet For lite mat gjør at forbrenningen går langsommere Vekta går raskt opp igjen Tærer på musklene, og proteiner blir brukt som energikilde. Fører til enda mindre energibruk

10 Spiseforstyrrelser Tre hovedtyper: - anoreksi - bulimi - tvangsspising
Finnes også en uspesifisert form for spiseforstyrrelse

11 Anoreksi Begrense hva man spiser (sulte seg) Trener mye Store vekttap
Mange føler seg sterke, fordi de klarer å kontrollere behovet for mat De fleste utvikler bulimi De fleste får anoreksi i tenårene, eller i sammenheng med en dramatisk opplevelse

12 Bulimi Overspising med selvpåført oppkast Trøstespising
Dårlig samvittighet De fleste er normalvektige

13 Tvangsspisning Å spise selv om man ikke er sulten, for å dekke andre behov enn sult Søker trøst i å spise Opp og ned i vekt Fasteperioder Overvekt er vanlig

14 Andre spiseforstyrrelser
I grenseland mellom diagnosene Ortoreksi - opphengt i å spise sunt og riktig - for å dekke følelsesmessige behov Megareksi - Mest gutter/menn - Føler seg ikke store nok - spiser proteinrikt og trener for å få muskler - går utover livskvaliteten

15 Årsaker Psykologiske og sosiale faktorer
Kulturelle faktorer - slankepress - sykelig magert kvinneideal - kvinneroller i endring

16 Konsekvenser Fysisk: - underernæring - mangelsymptomer - store tannskader - tap av menstruasjon - ødelagt fordøyelse Psykisk: - konstant skamfølelse - depresjoner - angst manglende livslyst - konsentrasjonsproblemer

17 Sosialt: Problemer med å følge skoleundervisning eller arbeidsforpliktelser, periodevis isolasjon fra familie og venner. Vanskelig for å knytte nære menneskelige forhold. Dødsårsaker: - selvmord - hjertestans - underernæring. 5 % dødelighet. Ved anoreksi er dødeligheten høyest.

18 Statistikk Spiseforstyrrelser rammer kvinner og menn i alle aldre, men oftest kvinner mellom 15 og 35 år Over mennesker har spiseforstyrrelser i Norge, 90% av dem er kvinner 90 % overspiser 10 % har anoreksi Den største psykiske lidelsen blant unge jenter mellom 13 og 25 år er spiseforstyrrelse

19 Soling Det er viktig å få tilstrekkelig med sollys, men en bør ikke overdrive. Den stimulerende virkningen av sollyset får vi gjennom øynene og varmen som vi kan føle i huden. Huden vil også kunne produsere vitamin D. Huden blir rød ved solforbrenning på grunn av at blodkarene utvider seg fordi det har skjedd en skade i hudcellene.

20 Bruningsprosessen - når er den maksimal?
Under soling vil man merke en svak, brunlig farge i huden som kan komme de første minuttene. Denne vil forsvinne igjen samme dag. En mer varig brunfarge starter etter et døgn og øker for hver gang man soler seg. Lys og varme fra solstrålene påvirker mennesker, dyr og planteliv, og vi kan ikke leve uten.

21 Fregner, føflekker og pigmentflekker
Vi vet at sol medfører økning av antall føflekker, og at pigmenteringen forandrer seg. Ved sterk sol kan man til og med miste noe av pigmenteringen og bli mer flekkete. Fregner øker på under soling og minker ved mindre sol, mens pigmentflekker, det vil si føflekker, bare øker i antall og minker ikke. Fregner og mange føflekker kan være et varselsignal om solskade.

22 Kilder http://www.iks.no/iks/spiseforst/typer_spis/andre_spis/


Laste ned ppt "Slanking og overernæring"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google