Laste ned presentasjonen
1
Framtidsretta kufôring
Muligheter og utfordringer i den nordnorske melkeproduksjonen Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
2
Framtidas melkeproduksjon
Færre bruk -> ca 1000 Doblet produksjonen pr gård -> 30 årskyr, l kvote Protein vil være mangelvare -> setter større krav til grovfôrkvaliteten Areal vil være en flaskehals -> setter større krav til agronomien Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
3
Erfaringer fra Melk i Framtida
Mange ønsker/har behov for å øke ytelsen pr årsku Få produsenter vet hvilken grovfôrkvalitet de har ”Grovfôrkvaliteten styres av været” Arealtilgangen er en begrensende faktor i enkelte områder Her er erfaringer i forhold til grovfôrtilgang og grovfôrkvalitet Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
4
Nok grovfôr av god kvalitet er viktig for en ernæringsmessig og
økonomisk optimal fôring ”Når man vet hvor man står kan man bestemme veien videre” Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
5
Fôringen er den enkeltfaktoren som har størst innvirkning på resultatet!
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
6
Fôringens innvirkning på resultatet
Ytelse Melkekvalitet Fruktbarhet Helse / produksjonssykdommer Tilvekst (ungdyr) => ØKONOMI Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
7
Grovfôropptak og kraftfôrbehov ved ulike kvaliteter og ytelsesnivå
7388,- 8113,- 9279,- 10909,- 8956,- 9838,- 10387,- 10628,- 12995,- 4797,- Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
8
grovfôranalyse verdt? Hva er da en Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord
tirsdag, 4. april 2017
9
Litt om grovfôrkvaliteten
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
10
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord
tirsdag, 4. april 2017
11
Oppgradering av dyrket areal
Eng har høyest avling engår Økende alder på enga medfører ofte en økende andel av arter som har relativt lite struktur (’spedlemma’ arter), men hvor det er en høy andel ufordøyelig struktur Redusert næringsverdi i grovfôret Når raskere begrensninger i daglig kraftfôrmengde før det begynner å bli ”vomtrøbbel” Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
12
Hva kan gjøres med eget grovfôr?
Forbedre kvaliteten? Flere høstinger? Bedre utnytting av husdyrgjødsla? Bruke andre arter? Proteinrike vekster? Klimaendringene setter nye krav til grovfôrdyrkingen og dermed også til fôringsstrategiene i melkeproduksjonen Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
13
Betydningen av godt grovfôr
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
14
Betydningen av godt grovfôr
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
15
Trenger du fôringsrådgivning?
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
16
Takk for oppmerksomheten!
Ann Turi Ursin, TINE Meieriet Nord tirsdag, 4. april 2017
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.