Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern

2 Disposisjon Hva er SF E. coli O157?
Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Hvem er syke? Hva har vi drevet med på SMAO og SMAN? Har vi funnet ut noe? Hva gjøres nå og fremover?

3 Sorbitolfermenterende (SF) E. coli O157
Sykdomsfremkallende E coli tilhørende EHEC gruppen Symptomer: Diare (blodig) Inkubasjonstid 3-4 dager (1-14 dager) Komplikasjon Hemolytisk uremisk syndrom - HUS <1 - 10% av barn under 5 år microangiopatisk hemolytisk anemi thrombocytopeni akutt nyresvikt HUS oppstår ofte 2-7 dager etter første diaresymptomer. Letalitet hos barn med HUS er 3-5%, Rundt 10% utvikler kronisk nyresvikt

4 EHEC-INFEKSJON - MSIS 1992 - 2008
MELDTE TILFELLER 201 meldte tilfeller – 24 med HUS (12%) 2 døde (1%) 94 innlagt i sykehus (47%) 70 smittet utenlands (35%)

5 Hvorfor er E. coli-diagnostikken vanskelig?
Milliarder apatogene E. coli i avføringen I pasientene: De patogene variantene er få – blir færre ved HUS I matvarene: Bakterien kan være svekket subletalt eller døde SF O157: Apatogene og patogene bakterier ser helt like ut Toksin-genene kan tapes – blant annet under HUS Nitidig undersøkelse av mange kolonier fra hver prøve

6

7 Epidemiologi: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre?
Reservoaret for SF O157 er ukjent Dyr som har testet positivt Storfe (drøvtyggere reservoar for andre EHEC) 3 kyr Andre dyr 1 ponni 1 katt Aldri isolert fra mat Aldri tidligere funnet kilden til utbrudd

8 Hvem er syke? 7 barn 2-14 år Bosatt langs kysten Tromsø-Sandefjord

9 Mistanke nasjonalt utbrudd : FHI koordinerer
Hva har vi gjort? Mistanke nasjonalt utbrudd : FHI koordinerer Matsmittekomiteen: rådgivende Folkehelseinstituttet: Ansvar for oppklaring i befolkningen MATEN Smittekilden Gjensidig bistand Mattilsynet: Omsetning Ansvar for oppklaring i matkjeden Distribusjon Produksjon VI, NVH, NIFES: Støtte til Mattilsynet

10 Etterforskning Samle inn og sammenstille all info om eksponeringer
Intervjuer – hva har pasienten spist Barnehager, venner, besteforeldre etc Inspeksjon og kartlegging: hva finnes i huset Kredittkort-innkjøp matvarer Laboratoriearbeid Typing av isolater med bl a MLVA - FHI Prøvetaking mat og miljø – (Mattilsynet og Veterinærinstituttet) Bakgrunnsinfo om SF E coli O157 – VI, FHI Idedugnadsmøter

11 Smittesporing og oppfølging lokalt
Rutine: Ved mistanke om innenlands smitte kommunelegen iverksetter smittesporing rundt tilfellene Tett samarbeid kommunelege - lokalt Mattilsynet en forutsetning Det har vært MYE å gjøre for kommuneoverlegene og MT DK i berørte kommuner Intervjuer Informasjon Smitteverntiltak i barnehager Lister over matvarer i hjem/barnehager Sortering av søpler Sikre og ta ut prøver osv-..

12 Innsamlet informasjon
Eksponeringer.xls Prøver mat/dyr/miljø*: 47 27 23 62 49 125 333 * Ikke komplett

13 Kostanamnese ved hjelp av betalingskort
Pasienten sjekker nettbanken (eller banken) Noterer dato, sted og beløp for matinnkjøp Etterforsker kontakter butikkjeden Oppgir dato, sted og beløp Ber om detaljerte opplysninger om innkjøpet Diskuterer med pasienten

14 Eksponeringer Hva har de spist Alle eksponeringer

15 Hvilke spor?

16 Mat/miljøprøver (NB ikke komplett)
1 2 3+4 5 6 8 Totalt BAKERIVARER 4 DESSERTER 3 DRIKKEVARER 7 DYREFOR 10 FERDIGRETT FISK/SKALLDYR FRUKT/GRØNT 12 22 KIOSKVARER 11 KJØTT KJØTTPÅLEGG 9 27 kontakt med dyr MEIERIPRODUKTER 14 34 NON-FOOD PÅLEGG 19 TØRRVARER 18 55  Totalt 21 50 35 78 215

17 Hva går igjen? Men ikke ett bestemt produkt/merke
Vanlig ”barnemat”.. Kjøtt: Salami, leverpostei, skinke, kjøttdeig, pølse Krydder (kanel, pepper) Ketsjup Joghurt Frukt og grønt: Paprika, gulerøtter, kålrot, epler, kiwi, Godteri og snacks (potetgull..) Kaker med fyll/krem Nøtter.. i kaker etc? + typiske ferskvarer som melk og brød etc Men ikke ett bestemt produkt/merke Og én av pasientene har ikke spist kjøttprodukter.. Eastern Norway (Norwegian: Østlandet (Bokmål) or Austlandet (Nynorsk)) is the geographical region of the south-eastern part of Norway. It consists of the counties Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo (city), Buskerud, Oppland and Hedmark. In Norwegian, the region is called Østlandet (lit. "east country") in distinction of Vestlandet ("west country"). It is translated into "Eastern Norway" in English, although technically "South-eastern Norway" would be more geographically (not linguistically) correct, since geographically Northern Norway is farther east. [edit] Geography The region has inhabitants (01.oct 07), spread on ,87km2. The region is delimited by mountains in the north and west, by the Swedish border to the east and by Viken and Skagerrak to the south. The border towards Sørlandet is less pronounced.

18 Idédugnader Matsmittekomiteen m andre inviterte
Internasjonale ekspertnettverk Heldagsmøte med lokale kommuneleger/Mattilsyn Møte med sentrale aktører Møte med bransjeorgansiasjoner

19 Hva er mest sannsynlige smittekilde?
Spredt over fire mnd En vegetarianer Hele Norge (u østlandet) Langtidsholdbart Non-kjøtt RTE Ikke varmebehandlet før salg Eastern Norway (Norwegian: Østlandet (Bokmål) or Austlandet (Nynorsk)) is the geographical region of the south-eastern part of Norway. It consists of the counties Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo (city), Buskerud, Oppland and Hedmark. In Norwegian, the region is called Østlandet (lit. "east country") in distinction of Vestlandet ("west country"). It is translated into "Eastern Norway" in English, although technically "South-eastern Norway" would be more geographically (not linguistically) correct, since geographically Northern Norway is farther east. [edit] Geography The region has inhabitants (01.oct 07), spread on ,87km2. The region is delimited by mountains in the north and west, by the Swedish border to the east and by Viken and Skagerrak to the south. The border towards Sørlandet is less pronounced.

20 Forslag til mulige produkter
Langtidsholdbare Eller produkter som stadig kontamineres Ikke varmebehandlet fra produsent Spiseklare Begrenset distribusjon, ikke indre Østlandet Omsettes vesentlig i Norge Kan det være andre ting som særlig barn gjør ?

21

22 Videre arbeid: Utredningsgrupper
Risikovurdere ulike aktuelle matvaregrupper: Meieriprodukter Salami Nøtter og tørket frukt Potetchips/snacks Frukt/grønt Krydder Sjokolade Informasjon fra matvarebransjen Produksjonssted vs merke, distribusjon, holdbarhet dagligvarebransjen Importstatistikk

23

24

25

26 Pasientene i utbruddet
7 barn (2-14 år) 6 HUS og blodig diare 1 blodig diare 3 kontaktpersoner positive 1 pasient m HUS fra Nordland er under utredning

27 SF O157 i Norge Frem til 2009 8 meldte tilfeller av SF O157 EHEC i Norge 2005: 1 tilfelle 1 HUS 2006: 5 tilfeller 1 HUS, 4 diare 2008: 2 tilfeller 1 HUS, 1 asympt

28 Eksponeringer

29 Laboratoriearbeid: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre?
Utbruddstammen ser ut som en helt vanlig E. coli Serotype O157 H- stx2a positiv, eae positiv Virulensgener DNA-profil En meget sjelden DNA-profil Kolonimorfologi Sorbitol positiv (SF)

30 SF O157 vs klassisk O157 Utbredelse
USA (1982) under hamburgerutbrudd Spredt over hele verden, mest I-land SF O157 Tyskland (1988) Europa: Tyskland + naboland, nå også Finland, Sverige, Norge Gir oftere HUS enn klassisk O157 (50/50) Sesong for hovedvekt av tilfeller Klassisk O157 – sommer SF O157 - vinter Reservoar Klassisk O157: Drøvtyggere SFO157: ? Markøragar m sorbitol kan ikke brukes

31 Innsamlet informasjon

32 Eksponeringer sammenlignet med ”Småbarnskost 2007
Gulrot 12 % får aldri gulrot, 54 % får det 1-3 x pr uke, 34 % > 4 x pr uke, Oslo og Akershus 89 % Hedmark og Oppland Østlandet 86 % Rogaland og Agder 90 % Vestlandet Trøndelag 87 % Nord-Norge Potetgull, popkorn o.l. 33 % får aldri snacks, 34 % får det 1-3 x pr mnd 33 % ≥1 x pr uke Oslo og Akershus 50 % Hedmark og Oppland 63 % Østlandet 71 % Rogaland og Agder 69 % Vestlandet 75 % Trøndelag 70 % Nord-Norge 77 %


Laste ned ppt "Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google