Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Matvaruallergi hos barn
Ulf Wike Ljungblad Barnsenteret SiV Mars 2007
2
Innledning Incidens matvareallergi
1-2 % (unntatt pollenrelaterte matreaksjoner) 5-8 % barn 0-3 år Kryssallergier fra 3-4 års alder 90 % reagerer på egg, kumelk, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, jordnøtter eller hvete 5 % av voksne har reaksjoner i forbindelse med pollenallergier
3
Ikke allergiske matvarefølsomhet
Enzymdefekter Lactoseintoleranse Ca 2-3 % av befolkningen OBS etnisitet Intoleranse acetylsalisylsyre Intoleranse mot tilsetningsstoffer Hva er tilsetningsstoffer? Stoffer som tilsettes næringsmidler for å oppfylle et bestemt teknologisk behov E -nummerkodenøkkelen : Oversikt over tillatte tilsetningsstoffer i Norge Incidens? Sjelden
4
Ikke allergisk matvarefølsomhet
Biogene aminer Stoffer som dannes fra frie aminosyrer i matvarer Skjer under påvirkning av bakterier (normalflora eller forurensning) Eks: Histamin,,tryptamin,serotonin, tyramin Mengden aminer er avhengig av hvor mye frie aminosyrer som finnes, lagring, behandling og mikrobiologisk kvalitet Utsatte matvarer: Tunfisk, makrell,sild,skalldyr Sitrus,tomat,sjokolade,rødvin Kan gi hudreaksjoner, kvalme, brekninger, hodepine samt evt (!) adferdsendringer
5
Symptomer ved matvareallergi
Straksreaksjoner Urticariellt utslett, angioødem, kløe, oppkast, astma evt. forverring av eksem Anafylaksi forekommer (egg,peanøtter,nøtter) Forsinkede reaksjoner Diaré/ oppkast, eksemforverring, astma, veksthemning
6
De vanligste matvareallergier
Egg Unngå alle former Ved 5 års alder :> 50 % kvitt sin allergi MMR vaksinasjon: Vaksine utviklet på hønseembryo. Sjelden reaksjoner Indikasjon for vaksine på barnepol: Tidligere respirasjonsbesvær el anafylaktisk reaksjon etter inntak av egg
7
Vanligste matvarealergier
Melk Total melkefri kost Melkeerstatninger Eks: Nutramigen, Profylac Prosobee Tilskudd av kalsium Hvis mor ammer: Mor total melkefritt mg kalsium pr døgn Provokasjon ved ca 1 års alder
8
Vanligste matvarealergier
Fisk Bør unngå alle typer (enkelte tåler fisk med rødt kjøtt) OBS damp Oftere livslang allergi OBS yrkesvalg
9
Vanligste matvarealergier
Peanøtt Økende forekomst Reaksjon på små mengder Ofte livslang, men provokasjon kan være aktuelt
10
Nye matvarer på vei inn i kosten
Lupin mel Finnes i bakevarer som pølsebrød, hamburgerbrød, bagetter OBS peanøttallergikere Kostprovokasjon nødvendig for å stille diagnosen
11
Kryssreaksjoner Pollenallergikere og oralt allergisyndrom ved inntak av ikke bearbeidede frukt og grønnsaker Bjørk: Selleri ,eple, pære, gulrot, fersken, kiwi, nøtter, mandler Timotei: Kornsortene, linser, bønner, erter, tomat, løk, soya Burot:Selleri, urtekrydder, persille,fersken, honning, mango, pistasjnøtter
12
Kryssreaksjoner Kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige reaksjoner
Latex kryssreagerer med eksotiske frukter Kiwi, banan ,avocado etc
13
Hvilke matvarer er trygge?
Alt rent kjøtt Kalkun Kokte poteter Kokte grønnsaker Ris Salt/sukker Te
14
Prikktest og spesifikt IgE
Neg. Prikk/ RAST ; > 90 % sannsynlighet for ikke IgE mediert allergi
15
Utredning Positiv prikktest el spes IgE betyr sensibilisering med allergenet og ikke nødvendigvis klinisk sykdom Matallergener som har en viss sammenheng med prikktest / spes IgE og klinikk: Egg, torsk, nøtter, peanøtter
16
Provokasjoner Hvem kan provoseres:
Alle med neg prikktest og spes IgE Alle som har tålt små mengder av akt mat Der man antar toleranse er inntrådt hos eldre barn Spes IgE < 15 KUa/L på melk Spes IgE < 6 KUa/L på egg Sensibilisering for hvete uten tidligere reaksjon
17
Konsekvenser av overdiagnostisering
Feilernæring Sosial isolering Overse andre årsaker til symptomer Sykeliggjøring Økonomisk belastning Problemer i familierelasjoner
18
Epi pen Når er det indikasjon for Epi pen?
Tidliger anafylaksi eller kraftig allergisk reaksjon Vurdere fordeler opp mot ulemper ved å ha det Dose: Epi pen jr mg adrenalin inj. 1mg/ml Epi pen 0.3 mg adrenalin inj .1 mg/ml
19
Noen poenger Matreaksjoner har en topp ved 1 års alder, vanligst egg og kumelk Etter 3 års alder er pollenrelaterte reaksjoner på frukt og grønnsaker vanligst Laktoseintoleranse er sjelden hos norske barn Ingen barn må settes på restriktiv diett før det virkelig er indisert
20
Noen poenger Allergi er bare en av mange årsaker til matvarereaksjoner
Symptomatologien er mangfoldig Reaksjoner på tilsetningsstoffer forekommer, men er sjeldne Diagnosen matreaksjon krever eliminasjon/ provokasjon
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.